Снимка: БГНЕС/EPA
fallback

Иран призова мюсюлманските държави да обявят израелската армия за "терористична организация" заради нейната военна операция в ивицата Газа, предаде Франс прес. Призивът бе отправен от президента на Иран Ебрахим Раиси, който говори на срещата на върха на арабските и мюсюлманските лидери, провеждаща се в саудитската столица Рияд и посветена на войната между Израел и "Хамас", допълва френската новинарска агенция.

В  речта си Раиси също така призова мюсюлманските страни да се подготвят да въоръжат палестинците, ако "престъпленията срещу човечеството" на Израел продължават, предаде Франс прес.

Френската агенция припомня, че радикалното палестинско движение "Хамас" е признато за терористична организация от САЩ, Канада и ЕС. Иран подкрепя "Хамас" и гледа на него като на освободително движение.

"Сега, когато международните организации станаха безполезни, ние трябва да изиграем роля", заяви Раиси. Той призова мюсюлманските страни да скъсат всякакви политически и икономически отношения с Израел, който Иран не признава.

Раиси призова и за търговски бойкот срещу "ционисткия режим", по-специално в областта на енергетиката.

Иранският лидер отново обвини САЩ, че са основен партньор на Израел в неговите престъпления. "Америка де факто влезе директно във войната, като изпрати кораби в Източното Средиземноморие", добави Раиси.

Иранският президент също така приветства "Хамас", допълва Ройтерс.

"Няма друг начин, освен съпротивата срещу Израел, ние целуваме ръцете на "Хамас" за неговата съпротива срещу Израел", каза Раиси. Той призова ислямските страни да наложат санкции на Израел, свързани петрола и с доставката на стоки.

По-рано на срещата на върха в Рияд говориха саудитският престолонаследник и лидерите на Палестинската автономия и на Египет. Изказване направи и турският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Правда

преди 6 месеца

До 44 Не вярвайте на фалшивата ислямска пропаганда като на ислямски арабски терористи, нелегални окупатори на земята на Израел като Западен бряг Витлеем и Газа, лъжливо наричани Палестинци, които постоянно лъжат и клеветят в медии и в ООН и чрез подкупените им протестиращи- членове на терористични групи.Невинни палестинци няма, нито гладни и жадни макар че всички палестинци са измамници и терористи или техни съучастници, престъпни масови убийци за милионите ООН подкупи са избрали да стоят в Газа

48

Кемп Дейвид, 1977 г.

преди 6 месеца

През 1967 г. Египет губи Шестдневната война с Израел, което води до окупацията на Синайския полуостров. Египетският президент Гамал-Абдел Насър, обаче, не се поколебава да затвори Суецкия канал. Изглежда, косвените загуби от това действие на египтяните са били такива, че засегнатите са повлияли на Израел и десет години по-късно богоизбраните връщат окупирания полуостров на наследниците на Рамзес Втори, а Суецкият канал е отворен, в рамките на двустранно мирно споразумение между Египет и Израел.

47

Кравар Евроатлантик

преди 6 месеца

Най-добрия начин да се реши проблемът с исляма е законите на шарията да се приложат върху тези, които искат върховенство на шарията.

fallback