Снимка: БГНЕС
fallback

Израел ще започне да прилага от днес всекидневни четиричасови паузи в северната част на ивицата Газа, за да може цивилните да напуснат районите, в които се водят военни действия, заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Американското президентство окачестви това израелско решение като стъпка в правилната посока, допълва БТА.

Паузите са били договорени през последните дни от представители на американските и израелските власти, включително президентът на САЩ Джо Байдън и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, каза говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби. Той коментира, че паузите ще позволят на хората да се измъкнат от опасните зони, както и да се доставят хуманитарни помощи, и може да бъдат използвани и за освобождаване на заложници.

"Израелците ни съобщиха, че няма да има военни операции в тези райони през периода на паузата и че този процес започва днес", подчерта Кърби. Той уточни, че паузите ще бъдат оповестявани с тричасово предизвестие.

Според говорителя на Съвета за национална сигурност към Белия дом прекратяване на огъня между Израел и бойците на "Хамас" не е на дневен ред, защото това би помогнало на палестинското ислямистко движение и "би легитимирало това, което те направиха на 7 октомври, а ние просто няма да допуснем това в този момент".

Байдън от своя страна заяви пред репортери, че е помолил израелците за "пауза, по-дълга от три дни", по време на преговорите за освобождаването на някои заложници, държани от "Хамас". Иначе американският президент също изключи възможността за общо прекратяване на огъня, отбелязва АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Иво

преди 6 месеца

Спокойно момчета, еврейте са много пресметливи. При тях са постоянни финансови анализи( ако зъвършат бързо операцията, каква ще е сметката, ако протакат нещата, каква ще е сметката), при тях всичко е свързано с парата, жертвите не ги интересуват. Така че ще завършат операцията, когато са най на сметка.

13

мечти

преди 6 месеца

И къде ще отидат оцелелите от евреиския геноцид??? Там дето са ония дето висяха по колесниците на самолетите в Абганистан,там дето са и оцелелите от Сирия,от Либия,от Ирак .А после ще Европа почва да се сгомнясва,ми щот не насмогва на емигранти .

12

Ужас

преди 6 месеца

То на Израел и да се защити не й дават... Още разпознават загиналите от 7 Октомври вече с археолози. Ужас

fallback