Снимка: БГНЕС
fallback

Израелските сили ще продължат започналите през нощта операции срещу тунели и друга инфраструктура на "Хамас" в ивицата Газа, както и срещу лидери на ислямисткото движение, заяви министърът на отбраната Йоав Галант, цитиран от Ройтерс.

"Атакувахме над земята и под земята, атакувахме терористи от всякакъв ранг навсякъде. Инструкциите за силите са ясни: операцията ще продължи до ново нареждане", каза във видеообръщение Галант.

Междувременно израелските военни отново призоваха палестинците да се евакуират от северната част на ивицата Газа преди предстояща израелска операция.

Израел, който твърди, че групировката "Хамас" е разположила свои оръжия и сили сред цивилното население, призовава жителите на Газа да се преместят на юг за собствена безопасност.

"Това е спешна военна препоръка. За тяхна непосредствена безопасност призоваваме всички жители на северната част на ивицата Газа и град Газа временно да се преместят на юг", заяви говорителят на военните Даниел Хагари в социалната мрежа "Екс", цитиран от Ройтерс.

"Предстоящата операция на ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана) има за цел да неутрализира заплахата от страна на Хамас прецизно и интензивно", допълни Хагари.

От ивицата Газа и днес продължиха да бъдат изстрелвани ракети към израелски гранични градове на фона на мащабните израелски сухопътни операции в блокираната палестинска територия, предаде ДПА.

По данни на израелската армия предупредителни сирени са прозвучали няколко пъти в населените места в близост до границата с крайбрежната ивица.

Бригадите "Ал Касам", въоръженото крило на ислямистката групировка "Хамас", която управлява ивицата Газа, поеха отговорност за обстрела на градчето Зиким, намиращо се северно от границата, съобщи БТА.

Израел обяви война на "Хамас", след като на 7 октомври бойци на палестинската групировка извършиха редица нападения в южните части на Израел. "Хамас" е считана за терористична групировка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Факти

преди 6 месеца

През 2005та година Израел изтягля всичките си военни и ЦИВИЛНИ от Газа. Територията е изцяло предадена на палестинците - да си правят каквото искат. И те направиха, но вместо да направят Сингапур, направиха Афганистан. Израел направиха три опита за съжителство с палестинците до сега, и трите се провалиха заради боклучавата идеология на ислямистите.

38

Кравар Евроатлантик

преди 6 месеца

Операцията по прочистването на Палистан трябва да продължи до края. "Мирните" палестинци се събират на тълпи и крещят "смърт за Израел" по улиците в градовете, такова животно не може да се гледа в задния двор. За Хамас е достатъчно да знаете, че нито една държава от арабския свят не иска палестински бежанци.

37

3

преди 6 месеца

Във всеки случай даже тези, които от година и половина слушат с възторг обещанията за предстоящо поражение на Русия, едва ли ще приемат историята на Кърби. Очевидно Вашингтон просто вече няма възможност да повлияе на провала на контранастъплението на киевската хунта и Белият дом се върна към единствената останала тактика на фалшифифициране, фейкове и дискредитиране, като например "на руснаците им остават войници само за два-три дни".

fallback