Снимка: БГНЕС

Секретни документи, получени ексклузивно от NBC News, показват, че палестинската организация “Хамас” е създала подробни планове за нападение на начални училища и младежки център в израелския кибуц Кфар Саад. Причината е била, за да „убие възможно най-много хора“, да се вземат заложници и бързо да ги преместят в Ивицата Газа.

Плановете за атака, които се характеризират като "строго секретни" са на арабски език. Те са написани като заповеди и са предназначени за две добре обучени групи на “Хамас”, които е трябвало да проникнат в села и да се насочат към места, където се събират цивилни, включително деца. Израелските власти все още определят броя на загиналите в Кфар Саад.

Документите бяха открити върху телата на терористите от “Хамас” от израелски екипи за първа помощ, а след това са предоставени на NBC News. Те включват подробни карти и показват как “Хамас” е възнамерявал да убива или взема за заложници цивилни и ученици.

В една от страниците с надпис „Строго секретно“ се очертава план за нападение срещу кибуца и се посочва, че „Бойна единица 1“ е насочена да „нападне новото училище Даат“, докато „Бойна единица 2“ трябва да „събира заложници“, „търсете в младежкия център Бней Акива“ и „търсете в старото училище Даат“.

Друга страница с надпис „Строго секретна маневра“ описва план за група на “Хамас”, която трябва да осигури източната част на Кфар Саад, докато втората група контролира западната част. В документа пише: „убивайте възможно най-много“ и „взимайте заложници“, предаде bTV.

Подробният план за нападението над Кфар Саад е част от набор от документи, които израелските служители анализират, според източник в израелската армия и правителството.

Видеозапис от камери за наблюдение показват как бойци на “Хамас”, влизат в кибуца на 7 октомври, а действията, които предприемат са подобни на тези, изложени в документите.

Израелските официални лица казаха, че в документите се посочва как “Хамас” систематично е събирал разузнавателна информация за всеки кибуц, граничещ с Газа, и е създавал конкретни планове за атака за всяко едно село, които включват умишлено насочване към жени и деца.

„Зъболекарският кабинет, супермаркетът, трапезарията. Нивото на специфичност би накарало всеки в разузнавателното поле да онемее“, каза източник от израелските отбранителни сили.

Планът за координираните атаки противоречи на скорошните твърдения на “Хамас”, че не са убивали деца. Видео, публикувано от “Хамас” в петък, показва въоръжени терористи, които държат и хранят израелски деца, взети за заложници, включително и бебета.

Документите на “Хамас”, кадрите от последиците от клането и интервюта с очевидци и лица, които първи са реагирали, разказват покъртителни истории.

„Видях убити бебета. Видях убити деца. Видях майки и деца убити заедно“, каза Йоси Ландау от израелската организация за първа помощ ЗАКА.

Кибуцът Кфар Аза беше едно от най-тежко засегнатите места при безпрецедентната терористична атака сутринта на 7 октомври. Картите на “Хамас”, получени от NBC News, показват сини кръгове около Кфар Саад и три други села, които също граничат с Газа: Кфар Аза, Нахал Оз и Алумим.

Две групи на “Хамас” трябваше да се приближат до Кфар Саад от две различни сборни точки, се вижда в документите. Освен това са описани броят и видовете превозни средства, които ще бъдат използвани от всяка група.

Описано е и как точно превозните средства трябва да се движат до целевите села.

Източник на израелската армия казва, че никога не е виждал такъв вид планиране за масова терористична атака.

Над 20 тела на деца са намерени вързани с метална тел и изгорени.

Израелски екипи за търсене на жертви от нападенията в кибуц Беери извадиха в сряда тялото на жена изпод развалините. Те беше гола, а краката ѝ бяха вързани с метална тел.

Телата на повече от 20 деца са намерени в кибуца, вързани едно за друго и изгорени.

В Нир Оз опашка от линейки и черни микробуси бавно минават покрай кибуца. Мястото е притихнало в тишина, а общността е застинала в хаоса на атаката. Гледката е покъртителна, срутени покриви на къщи и опожарени домове. Силните експлозии продължават да отекват в делечината.

Кибуцър Нир Оз също е нападнат от въоръжени мъже на “Хамас”. Оцелелите разказват, че всеки четвърти човек е мъртъв или изчезнал.

Британецът Дани Дарлингтън също е сред изчезналите. Той е роден и израснал в Манчестър, а в злополучната събота е бил на посещение на семейството си в кибуца. Тялото на Дани е идентифицирано от съсед след нападението.

"М**а, голям хаос е в кибуца", написал Дани на брат ди Лиор Пери, който е бил в Тел Авив.

„Това е последното, което чух от него. Сега се опитвам да помогна на семейството ни в Манчестър. Те не са на себе си“, каза Лиор.

Бащата на Лиор, Хаим Пери, също изчезва от Нир Оз по време на атаката. Хаим е карал болни деца от Газа до израелски болници.

Семействата на израелските заложници все още са в шок от атаката. Те остават без отговор за случилото се.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase