Айман Сафади. Снимка: БГНЕС

Йорданският външен министър заяви, че страната му се опасява, че най-лошото във войната между Израел и Хамас тепърва предстои и няма признаци за успех в усилията за намаляване на напрежението, предаде Ройтерс.

На пресконференция с германската си колежка Айман Сафади заяви, че войната би имала "катастрофални последици" и призова за "защита на региона от опасността от нейното разширяване".

Още по темата
"Всички признаци сочат, че най-лошото предстои. Катастрофата ще има болезнени последици в следващите периоди", заяви Сафади, като добави, че дипломатическите усилия не дават резултат за прекратяване на конфликта.

"Решението за прекратяване на войната не е в наша власт, а в Израел и ние трябва да положим всички усилия, за да я прекратим", заяви Сафади.

В Аман Сафади заяви, че кралството ще се противопостави "с всички свои средства" на масово разселване на палестинци, което би довело до големи промени в региона.

"Ние няма да приемем такова решение. Това е червена линия и ще бъде обявяване на война", добави министърът.

Конфликтът събуди отдавнашни страхове в Йордания,  в която живее голям брой палестински бежанци и техните потомци, че разширяването на кризата ще даде на Израел шанса да осъществи политика на прехвърляне на палестинците от Западния бряг.

"Няма да позволим на Израел да изнесе кризата, която създаде, в Йордания", каза Сафади.
(БТА, Пламен Йотински)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase