Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Всеки конфликт, който е в периферията на европейския континент е заплаха за България. Основната причина е възможността от бежански поток, навлизащ в страната. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ по Bulgaria ON AIR военният експерт Ивайло Иванов.

“Да, тези бежанци няма да останат в България, но самото преминаване през нашата територия предизвиква сериозни проблеми. Има и възможност за проникването на радикални елементи, установяването на страната като някаква логистична база за терористични организации, които да извършват атаки в Западна Европа, но това също е проблем за нашата сигурност“, подчерта Иванов.

Действията на институциите показват несигурност в решенията и отбеляза, че властта дава разнопосочни сигнали, убеден е той. Думите му идват на фона на няколкото последователни срещи със службите по въпроса за опасността за националната ни сигурност, свикани от различни държавни представители в последната седмица.

„Липсата на целенасочени колективни усилия за приемането на устойчиви мерки, които са свързани с работата на службите са притеснителни, когато Президентството и Министерският съвет нямат добра комуникация. Още повече, че форматът, който беше при президента, всъщност не е институционален. Да, президентът има право да кани, който си иска, но в крайна сметка институциите и законите, които поддържат тези институции, трябва да бъдат спазвани, защото те регламентират как тези институции взаимодействат, как се взимат решенията и после как се прилагат тези решения“, отбеляза военният експерт.

Той коментира и статия на американското издание “The Wall Street Journal”, в която се твърди, че българска гражданка е сред заложниците на „Хамас“.

„Би могло да имаме такава ситуация. Все още не е установен броят на хората, които „Хамас“ е успял да вземе като заложници. Това, което имаме като информация, е, че никой не е потърсил от българските власти помощ със заложник, който да е взет от „Хамас“", каза гостът.

Той посочи, че Иран е заплашил, че е готов да предприеме действия, ако Израел не прекрати нападенията си над Газа. По думите му обаче до ескалация на конфликта в Израел може да се достигне и без пряката намеса на Иран.

„Очевидно, че това е чрез подставени лица, като най-мощния инструмент е „Хизбула“, която е описвана като най-тежко въоръжената паравоенна организация в света и която наистина може да предизвика сериозни разрушения и да нанесе сериозни щети на израелската страна, включително да води успешни действия срещу израелската армия“, разясни експертът.

Вижте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Боко с кюлчетата

преди 10 месеца

Разбира се след намесата на Краварите, също както в украйна. Те отдавна са планирали всичко

9

Наблюдател

преди 10 месеца

До Мда, че то еврейте от както решиха да си върнат свещените земи обещани им от Бог, подкрепени от САЩ, не знам да са имали спокоен живот. В тези земи които постоянно окупират и разширяват територията си непрекъснато е някаква пукотевица, напрежение и въобще буре с барут... И така стана, че сега му пак аха фитила, да видим ще го гасят ли, ще гърми ли...

8

Анонимен

преди 10 месеца

Скоро ще изгрее второ слънце над Израел.

fallback