Снимка: Bulgaria ON AIR

Късно снощи израелските депутати одобриха разширеното извънредно правителство. Целта е да се отговори на ударите на "Хамас".

Мирослав Зафиров, който е съветник на специалния координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес, заяви в ефира на "България сутрин", че преговори в момента не се водят.

"Ще мине доста време преди да видим началото на каквито и да било преговори. Има над 1300 убити израелски граждани, ранените са над 3000, от палестинска страна жетвите приближават 2000, ранените са над 7000. Най-вероятно днес ще видим началото на наземна операция на израелската армия в Газа. Целта е да бъде окупирана Газа с наземна войска", обясни той за зрителите на Bulgaria ON AIR.

Посредниците за разрешаване на конфликта работят на място, а самият той е в Бейрут, където вози разговори с ключови фактори, които биха могли да имат отношение към разрастване на конфликта в регионален план.

Още по темата

"Двете страни, или поне едната, към момента преследва своята военна цел. Докато тя не бъде изпълнена, тази война ще продължи. Надявам се, че войната ще остане само в пределите на Газа. Опасността да придобие по-регионален характер съществува. Има достатъчно много страни, които биха се радвали на разрастване на конфликта, но има ключови играчи, които правят всичко възможно войната да бъде ограничена", каза още Зафиров.

По думите му правителството на Израел има ясна цел - тази война да бъде спечелена и това никога да не се случва отново. Според Зафиров в момента границите се чертаят от тези, които развързаха войната, които са принудени да участват в нея и от тези, които са се нагърбили да бъдат посредници.

"Няма значение какво иска "Хамас", войната си върви. Има паралелни процеси, които все още не могат да се нарекат посреднически. Има 3 важни неща, ако започне военна операция по суша: гигантска хуманитарна криза се задава - огромен натиск върху границите на Египет, но страната има своите притеснения от тази мигрантска вълна; при военна операция в Газа има участници в региона, които са склонни да превърнат конфликта в регионален; ще говорим за голямо количество жертви", предупреди Мирослав Зафиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase