Снимка: БГНЕС
fallback

Израелските въоръжени сили заявиха, че първият самолет, превозващ американски боеприпаси, се е приземил в Израел, след като САЩ заявиха, че ще изпратят нови доставки със средства за противовъздушна отбрана, боеприпаси и друга помощ в областта на сигурността, за да помогнат на съюзника си в борбата му срещу палестинските бойци на "Хамас", предаде Ройтерс.

Oще по темата
Междувременно говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън планира да пътува до Израел и да пристигне там в четвъртък. Блинкън ще се срещне с израелските си колеги, за да обсъди ситуацията и как най-добре да бъде подкрепен Израел "в борбата му срещу терористите, които извършиха тези ужасяващи нападения", каза Милър.  

Американският президент Джо Байдън по-рано даде да се разбере, че САЩ са в постоянна комуникация с израелските си партньори, както и със съюзниците си в региона и по света от началото на кризата. Байдън също така потвърди, че американски граждани са сред отвлечените от ислямистката организация "Хамас". Той не посочи техния брой.

Досега са загинали най-малко 14 американци, а 20 са в неизвестност, съобщи по-рано Белият дом, припомня БТА.

Междувременно министърът на отбраната на Израел Йоав Галант обяви, че армията преминава в пълномащабно настъпление в Ивицата Газа. Галант е направил това заявление по време на среща с израелски военнослужещи, предаде БНТ.

Досега над 1000 са загиналите израелци при офанзивата на "Хамас", ранените са над 2800. Загиналите палестинци в Газа и на Западния бряг са близо 800. Пострадалите при израелските атаки са над 4000 души. Хамас държи в плен до 150 израелски граждани. Засега преговори за тях не се водят. Ударите и от двете страни продължиха и във вторник.

"Хамас" обстрелва с ракети южния израелски град Ашкелон, като преди това предупреди жителите да го напуснат до 17.00 часа местно време. Ашкелон е крайбрежен град в южния окръг на Израел, на брега на Средиземно море, на 50 километра южно от Тел Авив и на 13 километра северно от границата с Ивицата Газа.

Израел продължа да атакува Газа, като порази над 200 цели на Хамас. Групировката потвърди убийството на двама свои високопоставени членове. Над 173 000 жители на Ивицата Газа са вътрешно разселени по данни на ООН. Цели квартали са сравнени със земята.

 „Никога не съм виждала въздушни удари като този път, нито през 2014 г., нито през 2008 г. Нито една война не е била като тази. Всяка минута и всяка секунда има удари. Всяка минута има мъченици, в къщите им, млади хора, деца, всички", посочи Самах Або Латифа.

Военното крило на палестинското движение съобщи и за обстрел на международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив. В града събират дарения за хората в Южен Израел. Доставят се храна и санитарни продукти.

"Това, което изпитваме сега, е немислимо. можете да видите хората, които прииждат. Те носят храна. Ние сме в контакт с командирите на място, за да знаем от какво имат нужда там", заяви Тамари Шори.

Палестинските ислямисти обявиха, че няма да преговарят за заложниците, похитени от Израел, по думите им "до края на битката". Пленените са до 150 души, сред тях жени и деца, чужденци и хора с двойно гражданство.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

Анонимен

преди 8 месеца

Евреите след 2та Световна война сключиха договор с палестинците и със злато им платиха територията на Израел. С кораби пренасяха почва и превърнаха пустинята в кибуци и РАЙ. Световната Здравна Организация, Европа, Израел и арабски държави наливаха с милиарди помощи за палестинците. Хамас се отрекоха от договора на прародителите си с евреите и извършиха зверства над гражданите на Израел ! Русия, Иран и Китай снабдиха джихадистите с оръжия ! Бог наказва въвлечените в този тероризъм !

82

Анонимен

преди 8 месеца

Днес кацна 3-ти. Вие с колко дена назад пишете? И махнете статията за изкланите деца защото се оказа фейк. Дори журналистката която я е писала си призна, а говорителите на Израел казаха, че нямат информация да е намирано такова място.

81

Анонимен

преди 8 месеца

До Интересно - Предполагам, че от складовете предназначени за справяне с проблеми в Южна Америка. Но в един момент ще се стигне до следния конфлик - Украйан или Израел. На когото и да изберат да помогнат повече, ще е огромен политически проблем.

fallback