Снимка: архив, БГНЕС

Създаването на независима и географски цялостна държава Палестина е химера. И двете страни в конфликта отричат съществуването на другата. Хората в Газа нямат никакъв шанс да живеят нормално. „Хамас“ може да бъде унищожен, но след тях ще дойдат още по-лоши и опасни организации. Има такива групировки, в сравнение с които "Хамас" са като колежани. Тези хора ще вземат в един момент властта и това ще продължи безкрайно. До края на живота си те ще се бият с някого. Това коментира пред Нова тв журналистът Георги Милков. Той допълни, че не вижда оптимистичен сценарий на ситуацията.

Още по темата
„Израел има един основен проблем и той е да защити своите граждани. И най-вече – първо тези, които са на територията на Израел, защото това, което се случи онзи ден, свари страната неподготвена и се стигна до тези безпрецедентни жертви. На второ място има и безпрецедентен брой заложници в Газа, чийто живот трябва да се гарантира. Как ще се случи това обаче, все още никой не знае. Убеден съм, че дори висшето ръководство на Израел, имам съмнение, че все още не знае как ще постигне това. Има голям брой жени, деца и възрастни хора сред отвлечените”, посочи той.

По думите му е възможна сухопътна операция на Израел в Ивицата Газа. „Възможно е това да се случи, но това решение, ако бъде взето такова, ще се направи с пълната отговорност и съзнание, че израелската армия ще понесе много жертви. На територията на Ивицата Газа, която е една от най-гъсто населените в света, трябва да бъдеш много внимателен. На тази територия живеят повече от 2 милиона души. Когато аз ходих там, можеше да се влезе през тунели от Египет. Те бяха разрушени, но някои, в които съм влизал, бяха на по два и три етажа. Имаше добре развита мрежа от тунели и постоянно се копаят нови”, подчерта Милков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase