Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Изненадващата офанзива на радикалното палестинско движение Хамас срещу Израел по суша, въздух и море в събота потресе целия свят. Шокът дойде не само от рязката и внезапна ескалация в един конфликт, тлеещ десетителия наред, който международната общност бе започнала да възприема като нещо обичайно и сякаш беше свикнала с поредната информация за палестинец, опитал се да атакува с нож или да се вреже с кола в израелци, или за убити палестинци по време на израелска военна операция на Западния бряг.

Oще по темата
Шокът от настоящата ескалация на конфликта дойде и от това, че в ерата на властване на интернет и на социалните мрежи офанзивата на терористите се случваше сякаш в реално време за зрителя в другия край на света. В социални мрежи се разпространяваха кадри, на които се виждаха въоръжени мъже, превземащи израелски танкове, прелитащи със специално оборудвани делтапланери над високотехнологичната разделителна стена между Ивицата Газа и Израел, бродещи и стрелящи по улиците на израелски селища, взимащи израелци за заложници, предизвикващи експлозии,  парадиращи из Газа с пленниците си или с труповете на жертвите си. Редица медии излъчиха много от тези кадри. Пак в социалните мрежи и в медийни сайтове се появиха и видеа и записи от телефонни разговори на израелци, хванати в капана на жилищата си и разказващи как въоръжени мъже обикалят около къщите им или са нахлули в домовете им и се доближават до стаите, в които се укриват.

Силният ответен отговор на Израел на светкавичната война на Хамас също бе силно медиатизиран. В социалните мрежи и в сайтовете на редица медии се завъртяха и видеа с изравняването със земята на сгради при масираните израелски въздушни удари по Ивицата Газа.

След шока и ужаса от първите 48 часа на внезапната война между Израел и Хамас дойде време на въпросите, на които тепърва анализатори ще се опитват да дадат всевъзможни отговори. Колко ще продължи конфликтът и дали ще се сбъднат прогнозите на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че той ще е дълъг, но Израел ще излезе победител и врагът ще плати невиждана цена. Ще ескалира ли войната в околните страни – Ливан и Египет. Вчера искри на напрежението вече припламнаха там, когато в Бейрут привърженици на ливанското шиитско движение Хизбула, приветствало офанзивата на Хамас, участваха в митинг, на който влиятелен представител на движението и братовчед на неговия лидер заяви, че то ще подкрепя радикалните палестинци в борбата им, предаде ДПА. Пак вчера между Хизбула и израелските сили имаше и размяна на обстрел, предадоха световните агенции. А в Александрия в Египет египетски полицай откри безразборно огън по израелски туристи и уби двама от тях заедно с техния египетски екскурзовод.

Не стихват и въпросите дали Иран е замесен в настоящата ескалация на напрежението, въпреки че на няколко пъти ирански представители отрекоха това, но пък иранският президент проведе вчера телефонни разговори с ръководителите на Хамас и на радикалното палестинско движение "Ислямски джихад", съобщи агенция ИРНА, цитирана от Франс прес.

Редица медии припомнят, че неотдавна Иран и САЩ размениха затворници, а САЩ дадоха зелена светлина за деблокирането на замразени ирански авоари като част от сделката. Именно това по-снизходително към режима в Иран поведение от страна на някои западни правителства разкритикува в интервю за Франс прес тазгодишната Нобелова лауреатка за мир Наргес Мохамади.

Не бива да се забравя, че в последно време Техеран е обезпокоен от сближаването на Саудитска Арабия с Израел, за което посредничи Вашингтон. Двама израелски министри посетиха Рияд в последните седмици, което е безпрецедентно затопляне на отношенията. А в интервю за "Фокс нюз" през септември фактическият лидер на Саудитска Арабия, престолонаследникът Мохамед бин Салман заговори за приближаване към нормализация на отношенията с Израел. Малко след това иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че това подобряване на отношенията няма да се увенчае с успех, предаде Ройтерс. А неведнъж ирански представители са казвали, че подобно нормализиране би било предателстство към палестинската кауза. За да не се увенчае с успех подобно сближаване, най-лесно би било да се подклади нов конфликт между израелците и палестинците, при който арабският свят би застанал зад палестинците. Това са само част от анализите на ситуацията в медии като Ройтерс, Асошиейтед прес, ДПА, Франс прес, Си Ен Ен, Би Би Си, Ей Би Си и др.

Дали неспособността на международната общност да попречи на руската инвазия в Украйна и да вземе решителни мерки след това в Съвета за сигурност на ООН, в който Русия има право на вето и е подкрепяна от Китай, е окуражила палестинската офанзива. Дали нефункциониращата система на световния ред, допуснала и низ от преврати в Африка и в Мианма в последните няколко години, също е дала импулс на ескалацията на конфликта между Израел и палестинците.

Миналата седмица в аналитичен материал Асошиейтед прес разказа как Израел тихомълком е помогнал на кампанията на Азербайджан срещу сепаратистите в Нагорни Карабах, доставяйки мощни оръжия на Баку преди светкавичната офанзива срещу анклава през септември. Тогава тази офанзива продължи само 24 часа, преди сепаратистите да се предадат и се случи точно, когато лидери от цял свят се събираха в Ню Йорк за общополитическите дебати на високо равнище на ООН, на които обичайно се дискутират подобни кризи и конфликти по света. Дали този развой на събитията в Нагорни Карабах е окрилил палестинците от Хамас сега да действат пред една международна общност, не успяла да спре ескалацията на напрежението между Азербайджан и Армения.

Не бива да се забравя също, че в Израел сега на власт е силно консервативно и крайнодясно правителство, което прави сценария за решение с две държави на израело-палестинския конфликт по-малко вероятен. А пък заради планираната от премиера Ненатяху реформа на съдебната система, възприемана от израелската опозиция и от много израелци като опит за контрол върху съдебната власт, самият Израел бе разтърсен от антиправителствени протести, които в даден момент заразиха и представители на въоръжените сили, например резервистите. Дали всичко това е отслабило бдителността към заплахата, идваща от Газа, питат се Би Би Си, Ей Би Си и Си Ен Ен.

Не на последно място светът наблюдава и с безпокойство колебанията в американския Конгрес относно военната помощ за Украйна и си задава въпроса би ли се повторило същото и с подкрепата за която и да е друга страна по света. А сега изниква и въпросът дали една евентуална засилена оръжейна подкрепа на САЩ за Израел ще повлияе върху оръжейната помощ на Вашингтон за Украйна,  която продължава своята контраофанзива срещу руските сили и която беше сред първите страни в света осъдили тероризма на Хамас срещу еврейската държава.
(Габриела Големанска, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

Неочаквано тъп

преди 8 месеца

Не обичам евреите,долни ,алчни са,на всякъде по света имат пипала,но смятам че сега на арабски кучета ще им сипят да ядат.Израел има много силна авиация

78

Ще продължи

преди 8 месеца

дотогава, докато израелтяните се откажат да протестират срещу Нетаняху и законите, които неговата клика прокарва. Това е основната причина за клането. Хамас отчасти са платени с еврейски пари. Посланичката на Израел подскачаше днес в БНТ, когато я попитаха защо въпреки предупрежденията на службите, правителството не е реагирало и го обяви за фалшива новина. Сега се опитват да хвърлят вината на други страни.

77

Дядо Соци

преди 8 месеца

До Анонимен 114 Сега бил момента Украйна и Русия да се обединят...! От какъв зор ?Те не могат да се гледат , камо ли да живеят заедно.Очертава се същата ситуация като в Близкия изток. Размирен район за поне 100 години.Путин си създаде нов Афганистан.Да му е честит.

fallback