Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Близо 1 милион души са изчезнали в Ирак през последните петдесет години, обхващащи периода на диктаторското управление на Саддам Хюсеин, последвалата военна интервенция на САЩ в страната и възхода на терористичната група Ислямска държава, заяви ООН в доклад, цитиран от Ройтерс.

Комисията на ООН по принудителните изчезвания призова Ирак - страна, в която има най-много изчезнали хора в света -  да положи усилия за издирване на жертвите и да наложи наказания на отговорните за това престъпление лица. Това обаче е възпрепятствано от липсата на понятие "насилственото изчезване" в иракското наказателно законодателство, се казва в доклад на комисията.

"Комисията на ООН по насилствените изчезвания настоява Ирак незабавно да положи основа за предотвратяване, изкореняване и наказване на това отвратително престъпление", пише в доклада. Няма коментар по случая от иракското външно министерство или от местното правителство.

В доклада също така се казва, че близо 290 000 души, от които около 100 000 кюрди, са изчезнали принудително по време на "геноцидната кампания" между 1968-2003 г., водена от Саддам Хюсеин в Иракски Кюрдистан. Изчезванията продължават и след ръководената от САЩ инвазия през 2003 г., по време на която бяха задържани най-малко 200 000 иракчани. Повече от половината от тях са били пратени в американски или британски затвори в Ирак.

"Твърди се, че някои от хората са били задържани без заповед за арест заради участието им в бунтовнически операции, а пък други са били "мирни граждани, озовали се на неподходящо място и в неподходящо време", заяви комисията.

Нова вълна от отвличания заля страната, след като групировката "Ислямска държава" обяви създаването на халифат в част от Ирак.  

"Други продължаващи модели на изчезвания на хора включват предполагаемото насилствено изчезване на деца, най-вече от етническата група язиди, родени, след като майките им са били сексуално малтретирани в лагерите на ИД", заяви комисията.  

Смята се, че от 1968 г. в Ирак са изчезнали между 250 000 и 1 милион души и във връзка с това ООН поиска от Ирак да създаде независима работна група, която да установи какво се е случило с изчезналите хора и да обяви имената им и мястото, на което те биха могли да се намират.
(БТА, Габриела Иванова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 1 година

През последните 33 години в България изчезнаха 2 милиона души.Ай ся една малка статийка исз тва

31

Експерти да проверят

преди 1 година

Експерти да огледат видео репортажи от Верховная рада Киев. По време на драки/побоища се вижда обемно обсебване на депутати с спец наркотици в телата. Данни за проникнали БЕсове.. Екпсерти да направят автоматизирани системи за откриване.. Инстерсни масови убиици има около Провеждащия масови убииства в Украйан - Владимир роден 1952 .. наричат ги Pidirasti"" При смоменаване експерти от СССР знаят къде са в пространстовото.. Ползват наркотици за обсебване вижте какви има в Захарова и ..

30

Внимателно

преди 1 година

След преврата в Ирак у нас пристигнаха около 200 нови студенти.. ПРоникнаха Бесове от Месопотамия. Станаха убииства . Новите студенти бяха върнати в Ирак с самолети.Експерти да огледат инцидент в студенски дом "Цветан Спасов" по време на чупене на столове. Данни за проникнал обемно обсебващ масов убиец тип "месопотамски бяс"..

fallback