Снимка: БГНЕС
fallback

Израел нанесе въздушни удари по Газа в отговор на ракета, изстреляна от палестинския анклав през уикенда, съобщи армията, докато на окупирания Западен бряг продължаваха безредиците, уточни АФП.

Палестинският Червен полумесец съобщи, че един човек е бил убит при нападение на израелската армия преди разсъмване в Наблус в северната част на Западния бряг, сцена на почти непрестанно насилие през последната година.

Армията не е коментирала веднага нахлуването в Наблус.

Но за Газа тя съобщи, че е нанесла удар по "подземен комплекс, съдържащ суровини, използвани за производството на ракети, принадлежащи на терористичната организация "Хамас".

След израелските удари в общините, разположени близо до границата с Газа, се чуха сирени за въздушно нападение, съобщиха военните.

Няма данни за жертви в Газа или Израел след последната серия от ракетни обстрели.

Израелско-палестинският конфликт обаче преживява драматично нарастване на насилието.

От началото на годината конфликтът е отнел живота на 47 възрастни и деца палестинци, включително бойци и цивилни, след последния смъртен случай в Наблус.

Oще по темата
За същия период са убити девет израелски цивилни, включително три деца, и един украински гражданин, сочи равносметка на АФП, базирана на официални източници от двете страни.

В ход, който вероятно ще нагнети напрежението, късно в събота израелският кабинет по сигурността обяви, че ще легализира девет еврейски селища на Западния бряг в отговор на фаталните палестински нападения в анексирания Източен Йерусалим.

В изявление на кабинета по сигурността се казва, че много от новоразрешените общности съществуват от години, а други от десетилетия, но преди това не са били признати за законни от израелското правителство.

Израел е окупирал Западния бряг от Шестдневната война през 1967 г.

В момента около 475 000 еврейски заселници живеят на палестинската територия в общности, които се считат за незаконни съгласно международното право.

Ударите са били нанесени "в отговор на изстрелването на ракети от Газа към Израел в събота", добави армията в изявление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Удари?

преди 1 година

Това си е ЧИСТ държавен тероризъм! Май вече спира да ми е жал за евреите от хитлерово време!

7

Анонимен

преди 1 година

ЕС да защити Газа както защитава Украйна!

6

браво

преди 1 година

малко им е

fallback