Снимка: БГНЕС
fallback

Израел няма намерение да предоставя на Украйна оръжия, които да ѝ помогнат във войната с Русия. Но ще предложи на Киев помощ за разработването на интелигентна система за предупреждение за въздушни заплахи – заяви министърът на отбраната Бени Ганц в отговор на искане от Украйна. Външният ѝ министър Дмитро Кулеба заяви по-рано, че страната му официално ще поиска от Израел системата ѝ за противовъздушна отбрана.

"Израел няма да предаде оръжейни системи на Украйна поради различни оперативни съображения", каза Ганц на среща с посланиците на страните от ЕС в Израел в сряда. Но – увери министърът – Израел продължава политиката си за подкрепа на Украйна чрез хуманитарна помощ и доставка на животоспасяващо и отбранително оборудване.

В рамките на това подпомагане Израел е поискал от Украйна данни, "които биха ни позволили да помогнем за изграждането и доставянето на интелигентна система за предупреждение, подобна на израелската, срещу въздушни и други заплахи".

Във вторник украинският външен министър официално поиска от израелското външно министерство системи за противовъздушна отбрана (ПВО). Те включват "Железен лъч", "Железен купол", "Барак-8", "Пейтриът", "Прашката на Давид" и антибалистичната ракета "Стрела". Кулеба поиска и Израел да обучи украинските сили в използването им. Той предупреждава, че използването на ирански безпилотни самолети от Русия във войната срещу Украйна ще подобри иранските системи, което ще увеличи заплахата от Иран срещу Израел и Близкия изток.

"Израел следи иранското участие във войната. Виждаме ясно, че те предоставят на Русия дронове. Възможно е в бъдеще Иран да предостави и по-модерно въоръжение. Няма съмнение, че Иран ще лъже за способността си да разработи ядрено оръжие точно така, както е правил в миналото. Ето защо трябва да повишим нивото на разузнавателното и оперативното сътрудничество между страните", казва още Ганц.

Той уверява посланиците, че Израел ще продължи да следи развитието на войната в Украйна и последствията от нея за региона. "Не сме позволявали и няма да позволим нашите врагове да получат модерно оръжие. Подготвени сме за всеки сценарий, дължащ се на сближаването между Иран и Русия в резултат на кризата в Украйна", заявява израелският министър на отбраната.

Oще по темата
Във връзка с тази позиция Кулеба настоя във вторник, че „ако политиката на Израел наистина е да се противопоставя последователно на разрушителните действия на Иран, тогава е време Израел открито да застане на страната на Украйна“.

За днес е планирана среща между министър-председателя на Израел Яир Лапид и Кулеба, на която ще бъдат обсъдени украинските искания.

Изявленията на Ганц идват на фона на предупреждение от Русия към Йерусалим по-рано тази седмица да не продава оръжия на Украйна. В понеделник бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди, че доставката на военно оборудване от Израел за Украйна ще разруши отношенията между двете страни. След този публичен коментар Ганц отмени планиран за същия ден телефонен разговор с украинския си колега Алексей Резников.

Близкият до руския президент Владимир Путин Медведев коментира още, че въоръжаването на Киев от Израел "би било много безразсъдна постъпка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

1

преди 1 година

До 57: Да най умни са че са се образова ли в Европа и Америка. Ако си бяха стояли в Израел щяха да бъдат като тяхните роднини палестинските тарамбуки с каруците и магаретата. А доколкото да е жално на Русия не знам голяма част от населението на Израел са руско говорящи или руски евреи. Един друг евреин е Ленин(по майчина линия като всички евреи) Сталин и неговият най добър приятел и личен готвач е Спиридон Путин и неговата дъщеря майка на Владимир Путин Мария Иванова Шаломова.

49

Винаги

преди 1 година

Евреите са били винаги против хитлеризма и фашизма.Сега израелтяните с против кремълските фашисти, които убиват стотици цивилни хора в една безсмислена война. Кремълските фашисти не воюват защото са застрашени или са нападнати от някой враг.Кремълските фашисти унищожават жилищата, пътищата и електроцентралите на мирни хора.

48

Алито от София

преди 1 година

Не е ли достатъчно това което дават техните сънародници в САЩ на Украйна за да поддържат войната, вместо да се съгласува премирие и милиони невинни хора да се приберат по домовете, що украйнци не са много обичани от много хора заради тяхното нагло поведение и други фактори, но все пак са хора, за които първо зеленски трябва да помисли тях, а не само за семейството байдън, които обърнаха живота на целия свят и

fallback