Снимка: БГНЕС

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви в сряда, че Турция никога няма да накара сирийските бежанци да се върнат в страните си.

Обръщайки се към събранието на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в столицата Анкара, президентът заклейми неотдавнашните призиви на опозиционните партии за връщане на бежанците и мигрантите обратно.

"Докато ние сме на власт, няма да можете да изпратите тези братя обратно от тази страна", каза той.

"Когато тези наши братя поискат да се върнат по собствена инициатива, те така или иначе ще се върнат", каза той и добави: "Но ние никога няма да ги предадем на врага под дулото на оръжието", предаде "Дейли Сабах".

Тези, които са избягали от преследване и война в Ирак, Сирия или другаде и са потърсили закрила в нашата страна, са гости, каза Ердоган.

Още по темата
Ако искат да се върнат доброволно, могат да се върнат, в противен случай вратите ни ще останат отворени за бежанците, добави той.

"Турция няма да ги тласне в ръцете на убийци", каза Ердоган и добави, че приемането на тези, които се нуждаят от закрила, е част от турската традиция.

Наскоро Ердоган обяви нов план, според който в контролираната от опозицията Северна Сирия ще бъдат построени стотици хиляди домове, както и училища, болници и други необходими институции.

Понастоящем в Турция живеят около 4 милиона сирийски бежанци, повече от която и да е друга държава в света, и Ердоган заяви, че очаква планът да привлече около 1 милион от тях да се върнат доброволно в Сирия, за да се преселят. От 2016 г. насам турските военни също така прочистиха голяма част от района от терористични групировки, за да го направят безопасен за презаселване.

Думите на президента идват на фона на все по-враждебните настроения към бежанците в страната, подклаждани от някои партии и личности. Кемал Кълъчдароглу, председател на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП), и други политици бяха обявили, че ще изпратят обратно сирийски бежанци, ако спечелят президентските и парламентарните избори догодина. Дебатът за мигрантите, живеещи в Турция, обаче се подклажда главно от малката крайнодясна Партия на победата (ПП).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase