Снимка: БГНЕС

Турция не е лагер за бежанци и мигранти и сирийците ще трябва да се завърнат в родината си, след като бъде постигнат мир, заяви лидерът на турската Партия на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели, цитиран от турските медии.

Същевременно той призова всички, в частност политиците, да не превръщат този въпрос в ксенофобски.

Още по темата
Изпращането на сирийците в родната им страна при положение, че там бъде постигната сигурност, трябва да бъде една от най-важните ни задачи. Не трябва да бъде допускана и никаква нелегална миграция. Доброволното връщане на всички сирийци в родината им трябва да започне, след като гражданската война в Сирия свърши и бъде постигнат мир, посочи лидерът на турските националисти снощи в обръщение пред депутатите от партията му, предаде БТА.

Турция не може да продължи да се занимава с бежанския въпрос в продължение на още много години и има нужда от реалистичен подход по въпроса, каза Бахчели.

В Турция в момента има около 3,7 милиона сирийски бежанци.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи в началото на месеца за реализацията на нов проект на Турция за изграждането на жилища в 13 региона на Сирия, в които да се върнат сирийските бежанци.

Около 500 хиляди сирийски бежанци вече се върнаха в сформираните зони за сигурност. Също така подготвяме нов проект, с който ще бъде осигурена възможността в родината си доброволно да могат да се върнат един милион наши сирийски братя, уточни турският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase