Снимка: БГНЕС
fallback

Шведско-ирански гражданин, осъден на смърт в Иран по обвинение в шпионаж в полза на Израел, ще бъде екзекутиран до 21 май, съобщи полуофициалната иранска информационна агенция ISNA в сряда, когато в Швеция приключи съдебният процес срещу бивш ирански служител, заподозрян във военни престъпления.

Ахмадреза Джалали, лекар и изследовател в областта на медицината на бедствията, беше арестуван през 2016 г. по време на академично посещение в Иран. Съдебната система на Иран не коментира веднага съобщението на ISNA, че Джалали е изправен пред екзекуция по-късно този месец.

"Швеция и (ЕС) осъждат смъртното наказание и изискват Джалали да бъде освободен", заяви шведският министър на външните работи Ан Линде на страницата си в Twitter. "Многократно сме заявявали това пред иранските представители. Поддържаме контакт с Иран."

Съобщението беше направено малко преди в Стокхолм да приключи съдебният процес срещу Хамид Нури, бивш ирански прокурор, арестуван от шведските власти през 2019 г. Присъдата трябва да бъде обявена на 14 юли.

Държавната телевизия на Иран съобщи, че иранският външен министър Хосейн Амирабдолахиан е поискал незабавното освобождаване на Нури в телефонен разговор с шведския си колега Линде, като е нарекъл процеса "незаконен".

Ако бъде признат за виновен, Нури е заплашен от максимална доживотна присъда по обвинения в международни военни престъпления и нарушения на правата на човека.

Нури е обвинен, че е играл водеща роля в убийството на политически затворници, екзекутирани по заповед на правителството в затвора Гохардашт в Карадж, Иран, през 1988 г. Амнести Интернешънъл определя броя на екзекутираните на около 5000 души, като в доклад от 2018 г. посочва, че "реалният брой може да е по-голям".

Съгласно шведското законодателство съдилищата могат да съдят шведски граждани и други граждани за престъпления срещу международното право, извършени в чужбина.

В понеделник Министерството на външните работи на Иран привика шведския пратеник, за да протестира срещу "неоснователните и измислени обвинения, които шведският прокурор отправи срещу Иран по време на съдебното дело срещу Нури", съобщиха по-рано ирански медии.

Миналата година следователят на ООН по правата на човека в Иран призова за независимо разследване на твърденията за поръчаните от държавата екзекуции през 1988 г. и ролята на президента Ебрахим Раиси като тогавашен заместник-прокурор на Техеран.

Oще по темата
Запитан за обвиненията, Раиси заяви пред репортери след избирането си през юни миналата година, че е защитавал националната сигурност и правата на човека.

В Иран Джалали беше обвинен, че е предоставил информация на Израел, за да му помогне да убие няколко висши ядрени учени. Съпругата му отхвърли обвиненията. Върховният съд на Иран потвърди смъртната присъда, а Джалали обяви гладна стачка в знак на протест срещу "насилственото му признание".

През последните години елитната иранска Революционна гвардия е арестувала десетки граждани с двойно гражданство, най-вече по обвинения в шпионаж. Правозащитници обвиняват Иран, че ги използва като разменна монета. Иран, който не признава двойното гражданство, отрича да взема затворници, за да получи дипломатически лост.

Въпреки това Иран е разменил няколко задържани чужденци и лица с двойно гражданство за иранци, задържани в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Герги

преди 1 година

Иначе ходиха да ги питат за нефт и газ, че са много демократични :)

8

Глупости

преди 1 година

"Ако бъде признат за виновен, Нури е заплашен от максимална доживотна присъда"- В Швеция няма доживотна присъда. Максималмата е 20 години и обикновено не се излежава цялата. А и затворите им са с три зведи удобства. Но Иран просто извива ръцете на шведите.

7

Анонимен

преди 1 година

Теодор Захов кога ще бъде екзекутиран? И другия там, дето всички го знаят.

fallback