Снимка: БГНЕС
fallback

Турската армия възнамерява да навлезе на 50-60 км навътре в иракска територия в рамките на новата военна операция срещу Кюрдската работническа партия (ПКК), съобщи вестник „Стар“.

Освен това, според вестника, след приключването на основните си задачи турските военни не планират да напуснат напълно Северен Ирак. Те възнамеряват да разположат там временни бази, за да контролират територията до окончателното изчезване на заплахите. Турските въоръжени сили ще освободят територията на Ирак едва след като бъдат изпълнени всички задачи по неутрализиране на заплахите. Временни бази и контролно-пропускателни пунктове ще бъдат разположени в районите, които екстремистите предпочитат да използват за придвижване, предаде БГНЕС.

Oще по темата
Вестник "Сабах" пък отбелязва, че броят на бойците на ПКК в района на Кандил, където се провежда операцията, е бил около 3000 души преди началото ѝ. Освен това вестникът пише, че ръководството на Иракски Кюрдистан подкрепя Турция и не позволява на членовете на ПКК да навлизат на територията на автономията.

В понеделник турският министър на националната отбрана Хулуси Акар заяви, че до момента "56 терористи са били неутрализирани по време на специална операция в Северен Ирак. Анкара смята ПКК за терористична организация и основна заплаха за националната сигурност.

Турските въоръжени сили започнаха нова военна операция срещу членове на ПКК в Северен Ирак с участието на военновъздушните сили и специалните части през нощта на 18 април. Турски изтребители нанесоха въздушни удари в иракските райони Метина, Зап и Авашин. Акар заяви, че целите на първата фаза на операцията са постигнати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 2 години

Хайде сега и Китай да си взема Тайван и света да се кротва!

29

Alparslan

преди 2 години

Окупирайте петрола им, навлизайте до Керкюк и слагайте каймаками от тюркмените. На кюрдите организациите да се изтръгнат от корен, след което да се насипят със сол. Изрежете ги до дъно. И никакво напускане поне 50 години, заселвайте тюркмени и уйгури там.

28

баба мара

преди 2 години

хаиде излизаите на протести събираите оръжие и пари за кюрдите именуваитеедин площад направете концерт и маиките на кюрдите реват и на хутите и рускитеи украинските хаиде стига с това лицемерие и двоен англосакс аршин турция даизлиза незабавно от там оон какво дреме

fallback