Снимка: БГНЕС
fallback

Подкрепяната от Иран йеменска милиция Хути заяви, че ще освободи редиците си от децата войници, които се сражават с хиляди по време на продължаващата вече седем години гражданска война в страната, съобщи ООН в понеделник.

Хутите подписаха това, което ООН определи като "план за действие" за прекратяване и предотвратяване на вербуването или използването на деца във въоръжени конфликти, убиването или осакатяването на деца и нападенията срещу училища и болници. Говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви, че хутите са се ангажирали да идентифицират децата в редиците си и да ги освободят в рамките на шест месеца, предаде "Асошиейтед прес".

Един от висшите дипломати на хутите, Абдул Елух Хаджар, подписа споразумението. Представители на агенцията на ООН за децата позираха пред медиите заедно с представители на хутите на церемония по отбелязване на споразумението в столицата на Йемен, Сана. Хутите го нарекоха план за защита на децата.

Международно признатото правителство на Йемен, което действа в изгнание, пое подобни ангажименти в няколко документа, подписани от 2014 г. насам, съобщи ООН.

Oще по темата
Вирджиния Гамба, високопоставеният служител на ООН, който се грижи за децата във военни зони, нарече стъпката на хутите "положителна и окуражаваща стъпка", но отбеляза, че "най-трудната част от пътуването започва сега".

"Планът за действие трябва да бъде изцяло изпълнен и да доведе до осезаеми действия за подобряване на закрилата на децата в Йемен", заяви в изявление Гамба, която подписа в Ню Йорк като свидетел на ангажимента на хутите.

ООН твърди, че е потвърдено, че близо 3500 деца са били вербувани и използвани в гражданската война в Йемен. През 2018 г. обаче високопоставен военен представител на хутите заяви, че дотогава групировката е въвела в армията си 18 000 деца войници, а бивши деца войници разказаха пред информационния кооператив, че са били вербувани момчета на 10 години.

По онова време военен говорител на хутите отрече систематичното набиране на хора под 18 години и заяви, че има заповед да се отхвърлят децата, които се опитват да се присъединят.

По данни на ООН повече от 10 200 деца са били убити или осакатени по време на войната. Не е ясно колко от тях може да са били бойци.

Гражданската война в Йемен избухна през 2014 г., когато хутите превзеха Сана и принудиха правителството да замине в изгнание. Арабската коалиция, включваща Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, влезе във войната в началото на 2015 г., за да се опита да възстанови правителството на власт.

По оценки на наблюдателите на войната в конфликта са загинали над 14 500 цивилни и 150 000 души, когато се включат и бойците. Сраженията създадоха и една от най-тежките хуманитарни кризи в света.

По-рано този месец воюващите страни се споразумяха за първото общонационално примирие от шест години насам. Двумесечният пакт беше сключен по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан и породи надежди за укрепване на мира.

Миналата седмица президентът на Йемен Абед Раббо Мансур Хади се оттегли и заяви, че нов президентски съвет ще ръководи правителството в изгнание и ще води преговорите с хутите.

Саудитска Арабия и редица други държави приветстваха смяната на ръководството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 2 години

В САЩ си дете до 21 г. Значи Путин използва деца също.

5

Веско

преди 2 години

До ... А не си ли помисли, че хутите са като украинците, а лошите арапи ги бомбардират 7 години?

4

Анонимен

преди 2 години

Ааа не, за Йемен не се говори. Ние за жертви на войната приемаме само русите и синеоките. Останалите сме ги оставили да си умират съвсем незабелязано от години. То и в Украйна едни хора умряха преди войната, но и те кой знае защо не ни бяха интересни.

fallback