Снимка: архив, БГНЕС

Ръководителят на Организацията на обединените нации (ООН) Антонио Гутериш заяви, че една четвърт от населението на Земята  - два милиарда души - днес живее в конфликтни зони и че светът е изправен пред най-големия брой насилствени конфликти след края на Втората световна война, съобщи Асошиейтед прес.

Генералният секретар Гутериш цитира конфликти от Йемен, Сирия, Мианмар и Судан до Хаити, африканския Сахел, "а сега и войната в Украйна - катастрофа, която разклаща основите на международния ред, пренася се през границите и води до рязко покачване на цените на храните, горивата и торовете, което е катастрофа за развиващите се страни".

Той заяви пред Комисията на ООН по въпросите на изграждането на мира, че миналата година 84 милиона души са били принудени да напуснат домовете си заради конфликти, насилие и нарушения на човешките права. В тази статистика не е включен ефектът от войната в Украйна, в резултат на която вече 4 млн. души са напуснали страната, а други 6,5 млн. са били разселени в рамките на страната, сочат данни на агенциите на ООН.

Гутериш заяви, че според оценките на ООН през тази година "най-малко 274 милиона души ще се нуждаят от хуманитарна помощ". Това представлява увеличение със 17 процента спрямо 2021 г. и ще струва 41 млрд. долара за 183 млн. души, които са обект на помощ, преценява хуманитарната агенция на ООН.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase