Снимка: БГНЕС
fallback

В неделя групировката ИДИЛ обеща "отмъщение" за убийството на бившия си лидер, като призова поддръжниците си да се възползват от войната в Украйна, за да организират нападения в Европа, предаде AFP.

"Обявяваме, разчитайки на Бога, благословена кампания за отмъщение" за смъртта на Абу Ибрахим ал-Кураши и бившия говорител на групировката, се казва в аудиосъобщение, приписвано на групировката и разпространено в приложението за съобщения Telegram.

Oще по темата
Новият говорител на групировката, Абу-Омар ал-Мухаджир, също призова поддръжниците си да възобновят нападенията в Европа, като се възползват от "наличната възможност" "кръстоносците да се бият помежду си" - във връзка с нахлуването на Русия в Украйна.

Предишният лидер на бойната групировка загина в началото на февруари, когато взриви бомба, за да избегне залавянето си по време на американска атака в Северозападна Сирия, съобщиха Белият дом и представители на американската отбрана.
 
На 10 март групировката потвърди смъртта му и на бившия говорител на групировката, като посочи за нов лидер Абу Хасан ал-Хашеми ал-Кураши.

Малко се знае за новия лидер, който е третият ръководител на екстремистката групировка от нейното създаване.

След като през март 2019 г. загубиха последната си територия под военното настъпление, подкрепено от водената от САЩ коалиция, остатъците от ИДИЛ в Сирия се скриха предимно в пустинни убежища.

Те използват тези скривалища за засади на водените от кюрдите сили и сирийските правителствени войски. Екстремистите продължават да извършват нападения и в Ирак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Истина

преди 2 години

Общото между всички терористични режими и групи като нацистки на Хитлер, комунистически напр.СССР, Китай,Северна Корея и съвременна Русия) и ислямски( като ИДИЛ, Палестинска автономия, Ал-Кайда, Хизбула, Хамаз, и др. са че са корумпирани, грабителски, основани на измамна идеология, вършещи беззаконни дяволски дела като насилие,измама, клевета, грабеж,убийства, терор и то без страх от Бога, в особено големи размери и срещу милиони невинни не само от собствения, но и от др. народи и срещу Бога!

35

Правда

преди 2 години

Ислямска "държава" не е държава,а както всички ислямски терористични групи са създадени по нацистки образец престъпни групи от нечестиви - корумпирани, извратени,злодеи - врагове на Бога и-слуги на дявола, които нагло вършат престъпления за пари и лъжлива идеология,безумно се гордеят с дяволските си дела и дори се мамят че ще получат награда от Бога затова че унищожават(отвличат, ограбват, изнасилват, убиват, взривяват клеветят заплашват)и др. злодейства срещу Божиите живи творения. Горко им!

34

Анонимен

преди 2 години

Като се почне от името "Ислямска държава" на ислямската терористична група от наемни подкупени извратени злодеи- убийци,изнасилвачи,терористи,лъжци,идолопоклонници и др. престъпни злодеи,лъжливо представящи се за слуги на Бога докато вършат делата на дявола и лъжливо противозаконно се наричат държава и се стигне до лъжливата им идеология, разрушителен и за техните души и за невинните им жертви култ към смъртта,плътта, парите, властта -към дявола който ги води към проклятие и Божият съд в ада

fallback