Снимка: БГНЕС
fallback

Убийството на всички американски лидери няма да е достатъчно, за да се отмъсти за убийството от страна на САЩ на висшия командир на иранските революционни гвардейци Касем Солеймани преди две години, заяви в сряда високопоставен командир на иранските гвардейци, предаде "Ройтерс".

През 2020 г. САЩ и Иран се доближиха до пълноценен конфликт след убийството на Солеймани при атака на американски дрон на летището в Багдад и ответната реакция на Техеран, който атакува американски бази в Ирак.

"Мъченикът Солеймани беше толкова велик герой, че ако всички американски лидери бъдат убити, това пак няма да отмъсти за убийството му", заяви висшият командир на Революционните гвардейци (IRGC) Мохамед Пакпур, цитиран от иранските държавни медии.

"Трябва да отмъстим за него, като следваме пътя на Солеймани и чрез други методи."

Администрацията на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Солеймани е бил набелязан за подготвяне на бъдещи атаки срещу интересите на САЩ и че в миналото е помагал за координирането на удари по американските сили в Ирак чрез пълномощници от милициите.

Oще по темата
Коментарите на Пакпур дойдоха няколко дни след като генерал от армията на САЩ Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, заяви, че не подкрепя изваждането на иранските сили "Кудс", подразделение на Революционните гвардейци на Иран (IRGC), от списъка на чуждестранните терористични организации, както поиска Техеран за възобновяване на ядреното споразумение от 2015 г.

Тръмп се отказа от сделката, по силата на която Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на вдигането на международните финансови санкции, а в отговор Иран наруши ограниченията. Президентът Джо Байдън има за цел да я възстанови.

Почти едногодишните непреки преговори между Иран и САЩ са в застой от март насам, тъй като и Техеран, и Вашингтон се обвиняват взаимно, че не успяват да уредят оставащите въпроси. Един от нерешените въпроси е дали Съединените щати ще извадят иранските гвардейци от списъка на терористите.

Вашингтон обмисля да извади Гвардейците от черния си списък на чуждестранни терористични организации в замяна на ирански гаранции за ограничаване на влиянието на елитните сили в Близкия изток.

Критиците на изваждането на КСИР от списъка, както и тези, които са отворени към идеята, твърдят, че това ще има малък икономически ефект, тъй като други санкции на САЩ принуждават чуждестранните участници да избягват групировката.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви във вторник, че бъдещето на страната му не бива да се обвързва с успеха или провала на ядрените преговори със световните сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 2 години

Иран е голяма дьржава

12

Твърде тесногръдо

преди 2 години

От Иранска страна - няма вечни приятели,има вечни интереси.Сега е момента Иран да се върне на световната сцена с помоща на САЩ.И всякакви приказки за отмъщения са вятър работа.Ако живеят с такива мисли,значи пак ще гризнат дръвцето!

11

Анонимен

преди 2 години

Всичко с времето си, Китай си знае работата, първо трябва да бъдат изсмукани икономически до последната капка .

fallback