Снимка: БГНЕС
Ракетните атаки върху американски цели в Ирак не са извършени от шиитските милиции, а от сунитски бойни части, принадлежащи към "Ислямска държава". 
 
Разузнавателната общност на Ислямска република Иран представи на The New York Times неопровержими доказателства за неучастието на Касем Солеймани в ракетните атаки срещу американски военни бази в Ирак, пише руският вестник "Независимая газета", цитиран от "Фокус"
 
Вашингтон обвини иранския генерал Солеймани в тези действия, а впоследствие го ликвидира.
 
Тръмп е издал заповед за елиминирането му заради обстрела на 27 декември, в резултат на което загинаха американци във военновъздушна база К-1 близо до Киркук, в Северен Ирак.
Още по темата
The New York Times съобщи в четвъртък, че "иракските военни и разузнавателни служители изказаха своите съображения за това кой е изстрелял ракетите, заявявайки, че смятат, че е малко вероятно шиитските милиции, обвинявани от САЩ за нападението да носят отговорност".
 
Иранският бригаден генерал Ахмед Аднан, началник на разузнаването на иракската федерална полиция, заяви, че отговорността за въпросните обстрели е на "Ислямска държава". 
 
Администрацията на Тръмп не представи никакви доказателства, показващи, че иракската шиитска милиция "Катаеб Хизбулла", която има връзки с Иран, е отговорна за нападението над американската база К-1 в Ирак. 
 
САЩ реагираха точно на тази ракетна атака няколко дни по-късно със смъртоносни авиационни удари по целите на "Катаеб Хизбулла" в Ирак и Сирия, предизвиквайки опасна ескалационна спирала, която доведе Иран и САЩ до ръба на войната. 
 
На 2 януари военновъздушните сили на САЩ убиха Солеймани, като използваха високоточни боеприпаси от безпилотен летателен апарат. Ударът бе извършен в Багдад по заповед на президента Доналд Тръмп. 
 
След убийството на Солеймани, което беше широко осъдено като военен акт, Министерството на отбраната на САЩ издаде изявление, в което заявява, без никакви доказателства, че именно той е организирал атаките срещу коалиционни бази в Ирак през последните няколко месеца, включително атаката на 27 декември, завършила със загинали и ранени военни и цивилни американски и иракски персонал. Както съобщава The New York Times "ракетите са изстреляни от мюсюлманския участък на сунитската провинция Киркук, известен с причастността си към идеалите на "Ислямска държава".
 
Иранските военни подчертават, че формациите на "Катаеб Хизбулла" не присъстват в провинция Киркук от 2014 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase