Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Израел е продал миналата година оръжие и военна техника за 11,3 милиарда долара, което е с 3 млрд. долара повече, отколкото през 2020 г., съобщи министерството на отбраната, цитирано от ТАСС.  

"Израелският оръжеен износ отбеляза нов рекорд през 2021 г., възлизайки на 11,3 млрд. долара. Сключените нови договори се увеличиха с 30 процента в сравнение с 2020 г.", посочи в изявление пресслужбата на министерството.

Най-голям дял от този износ (20%) представляват ракетите, реактивните снаряди и системите за противовъздушна отбрана. Услугите за обучение съставляват 15% от него. Продажбите включват също безпилотни летателни апарати и системи (9%), радари и средства за радиоелектронна борба (9%), пилотирани самолети и авиационна електроника (9%), наблюдение и оптоелектроника (5%), бойни модули и пускови установки (7%), транспортни средства и бронетранспортьори (7%), комуникационни системи, разузнаване и киберсистеми, както и боеприпаси.

Пресслужбата отбелязва, че 34% от износа е бил осъществен в страни от Азиатско-Тихоокеанския регион, 41% - в европейски страни, 12% - в Северна Америка, и по 3% - в Африка и Латинска Америка. Освен това 7% от израелския военен износ е бил предназначен за арабските страни, подписали т. нар. "Авраамови споразумения", уточни министерството.

През септември 2020 г. с посредничеството на САЩ Израел подписа във Вашингтон споразумения за нормализиране на отношенията с Обединените арабски емирства и Бахрейн. Впоследствие нормализиране на отношенията с Израел обявиха Судан и Мароко. Преди "Авраамовите споразумения" арабските страните, с които Израел поддържаше дипломатически връзки, бяха само Египет (от 1979 г.) и Йордания (от 1994 г.), припомня ТАСС, цитирана от БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Вируслав

преди 2 години

Ша продават ми! Нали тия литри ваксини дето набодаха в населението си с тях трябва да се плащат. Че и пета доза-бустер идва и други на през два месеца. Разбирам ги!

8

????

преди 2 години

Защо на Турция се позволява да вкарва армията си в Сирия,в Либия.................и т.нар Велики сили мълчат.................я да видим???Някой може ли да каже!!

7

????

преди 2 години

Ами да, те евреите едни такива добрички,миролюбиви............но си продават оръжията,освен това имат и ядрено оръжие,неофициално,никой не го казва,това се знае,редовно си бият палестинците,заграбиха територии от Сирия ............но не подлежат на никакви санкции от ООН, защо ли???Били богоизбран народ....да,да,веднага повярвах..........някой може ли да каже една по сериозна причини защо на тях им се позволява всичко???

fallback