Снимка: БГНЕС
fallback

Според Здравното министерство на Иран, починалите от коронавирус в страната са 14 405 до 20 юли. Но документи, изпратени тайно на BBC, показват, че жертвите на COVID-19 в Иран са три пъти повече - 42 хил. души. Броят на заразените също е двойно по-голям. Според официалните данни на правителството те са 278 827, а според документите - 451 024. BBC прави и още едно разкритие - първият починал в страната от коронавирус издъхва на 22 януари - месец по-рано от официално обявеното.

Още от самото начало на пандемията експертите се съмняват в данните, които идват от Иран. Информацията на регионално и национално ниво се разминава. И въпреки че по цял свят се наблюдава занижено преброяване на заразените, заради ограничения капацитет на тестване, то информацията, изтекла до BBC, разкрива, че иранските власти съобщават за значително по-нисък дневен брой заразени, въпреки че имат данни за всички смъртни случаи - което предполага, че те са били умишлено прикрити.

Как BBC получава информацията?

Данните са изпратени до британската медия от анонимен източник. Те съдържат подробности за ежедневните постъпления в болниците в цял Иран, включително имена, възраст, пол, симптоми, дата и продължителност на престоя в болниците, както и какви симптоми имат заболелите. Към информацията източникът добавя, че с това цели да "хвърли светлина върху истината" и да сложи "край на политическите игри, свързани с пандемията".

Не се знае точно как източникът на данните се е сдобил с тях, но в тях са включени някои живи и починали пациенти с COVID-19, които вече са били известни на BBC. Разминаването в официалните данни и броят на смъртните случаи според тези записи също така обяснява превишената смъртност в страната през юли.

Какво показват данните?

1916 души от починалите не са ирански граждани, което индикира за непропорционален брой заразени сред мигрантите и бежанците, повечето от които са от съседен Афганистан. Също така първият смъртен случай от COVID-19 е от 22 януари, когато правителството все още уверява, че епидемията не е стигнала страната, въпреки че множество журналисти и лекари в Иран свидетелстват, че коронавирусът вече е на територията на държавата.

За 28 дни, докато дойде първото признание за болен от COVID-19, 52-ма души вече са починали от коронавируса.

Първите, които съобщават за проблема пред световните медии са лекарите. Те казват, че иранското здравно министерство е било под натиск от органите за сигурност и разузнаване вътре в Иран. Според един от тях министерството било "в отрицание".

"Те нямаха тестове, а когато най-накрая ги получиха, не ги използваха достатъчно. Службите за сигурност настояваха Иран да не признава, че коронавирусът вече е в страната", разказва той.

Двама братя, лекари от Кум, принуждават властите да признаят за първия официален случай на COVID-19. Техният трети брат издъхва, а медиците настояват той да бъде тестван и след смъртта му. Тестът се оказва положителен - коронавирусът го е убил. А в болницата, в която той лежал, имало стотици други хора, приети със сходни симптоми. Нито един от тях обаче не е тестван за вируса.

За да принуди властите да признаят за болните, Д-р Молай публикува видео на починалия си брат заедно с изявление. И въпреки че властите съобщават, че мъжът е издъхнал от COVID-19, държавната телевизия твърди, че видеото е лъжливо и е заснето преди месеци.

Защо Иран скри случаите?

Появата на пандемията съвпадна с годишнината от Ислямската революция от 1979 г. и с парламентарните избори. Това бяха добри възможности Ислямсата република да демонстрира подкрепата на гражданите към нея, а появата на коронавируса щеше да се отрази върху нея. Върховният лидер Али Хаменеи заяви, че някои хора искат да използват коронавируса за да подкопаят изборите. И все пак избирателната активност бе изключително ниска.

Но още преди COVID-19, Иран си имаше свои собствени проблеми. През ноември 2018 г. цената на бензина бе вдигната за една нощ, което доведе до масови протести и няколко убити. Отговорът на страната за убийството на генерал Солеймани също предизвика проблеми - погрешно изстрелян ракета свали украинси пътнически самолет. Правителството първо се опита да прикрие грешката си, но след три дни бе принудено да признае.

Поради тези причини Иран бил "притеснен и изплашен", когато коронавирусът ударил страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Щерю

преди 3 години

Корона-вирусът го пуснаха еврейски агенти именно да унищожат Иран - големият враг на Израел в момента...

37

Анонимен

преди 3 години

До Пепи"И откога ббс вярва на анонимни източници"Откакто ббс са фалшиви новини. Тоест винаги.

36

Анонимен

преди 3 години

Щом го казва BBC значи е 100% лъжа.

fallback