Снимка: БГНЕС
fallback

Русия ще помогне на Сирия да изгради реплика на Света София, която ще функционира като православна катедрала, заяви руски депутат, след като този месец Турция превърна емблематичния истанбулски музей в джамия, пише руското англоезично издание The Moscow Times.

Oще по темата

Преобразуването на паметника от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство предизвика недоволство по целия свят, като политическите и религиозните лидери заявиха, че структурата е важен символ на междуконфесионалното единство.

Русия ще предостави финансиране за миниатюрната "Света София" в западната сирийска провинция Хама, за да покаже значението на "мирния диалог" между вероизповеданията, заяви консервативният депутат Виталий Милонов, пише "Фокус".

"Сирия, за разлика от Турция, е страна, която ясно показва възможността за мирен и положителен междуконфесионален диалог", каза Милонов пред държавната агенция РИА Новости по-рано този месец. „Президентът Башар Асад никога не би прехвърлил храм от една деноминация в друга.“

Подготовката за неговото изграждане в провинция Хама в град Ал-Сукайлабия ще започне следващия месец, съобщи ливанският информационен портал Al-Modon във вторник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

Анонимен

преди 3 години

Русия се скри като мишок по повод Света София за да не разсърди Ердоган а сега за замазване на положението ще строи реплика.

74

Анонимен

преди 3 години

Много *** идея. Да построят друг православен сирийски храм,защо ще правят копие на византийска църква в Сирия?! Мислих,че само китайците са по копията и ментетата,защото не са креативен народ,но се оказа,че и руснаците си падат по тях.

73

Гост

преди 3 години

" Русия ще помогне на Сирия да построи копие на "Света София"Руска глупост и ***.та.... Тия определено не са в ред, нито имат здрава мисъл в *** си глави. По-0 добре да си гледат водката, отколкото да се мислят за по- по най. А и да си мислят да прецакват гърците, няма да им се получи.

fallback