Идеята софийската джамия "Баня Баши" да стане музей е реципрочна на превръщането на "Света София" в Истанбул в действаща джамия. Задочен диалог с различни подходи водят и балканските държави, които с горчивина и тежки въздишки приеха решението на Истанбул да смени статута на "Света София" от музей в действаща джамия.
 
"Превръщането на "Света София" в джамия го считам като грешка, вестник "Хюриет" отрази тази новина. Статутът на "Баня Баши" не е нашият спор. Това, което се случи в Турция, е символ на реваншизма. 24 юли е важна дата в турската история - свързана с втората конституция на страната. Не мога да си представя как "Баня Баши" става музей". Това каза за Bulgaria ON AIR журналистът Мехмед Юмер.
 
Според него този символ на толерантността ще си го съхраним. Журналистът изтъкна, че интелектуалци като Елиф Шафак и Орхан Памук вече са отбелязали, че Турция се е сбогувала с Кемализма. 
 
"Това решение на Ердоган просто означава, че вече не уважаваме секуларизма на Кемал Ататюрк, искаме да бъдем популярни, популисти, да се заиграем с популярния ислям и да покажем, че вече не сме доволни от Запада", коментира нобеловият лауреат преди дни и допълни: "Аз не одобрявам това послание, критикувам го, но съм изненадан, че опозицията тук не го оспорва".
 
"След 1934 година и след Първата световна война, когато Турция се утвърждава на политическата сцена, Ататюрк рязко прави завой, давайки сигнал на Запада, като прави "Света София" музей. Трябва да разглеждаме нещата в контекста на ставащото и у нас", допълни събеседникът. 
 
Общинският съветник от ВМРО Димитър Антов припомни, че "Св. София" е правена от Юстиниан I, както и че в нея има безценни мозайки. 
 
"Ние не сме човекоядци, ние укоряваме постъпката на този човек - Ердоган. Бойко Борисов опитва да бъде приятел с него на всяка цена. Ние сме създали много тънка нишка на взаимоотношения между мюсюлмани и християни", подчерта той. 
 
Общинският съветник допълни още, че не е съгласен с тезата, че гърците са наследници на Византийската империя, тя е била много по-голяма от малка Гърция. 
 
"Те са се възгордяли, че са владели православния свят - четете Тончо Жечев по темата", допълни Антов. 
 
По думите му България и Турция имат дълъг опит, когато става въпрос за съвместното живеене.
 
"Света София" е построена през VI век в тогавашен Константинопол, столица на Византийската империя. В продължение на 916 години катедралата се е считала за най-големия храм в света, а след завладяването на града от османците през 1453 г., тя става главната джамия на империята. Според решение на турското правителство от 24 ноември 1934 г. сградата получава статут на музей. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase