Снимка: БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отново потвърди позицията си срещу така наречената "сделка на века" на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, като призова мюсюлманските страни да се противопоставят срещу плана и да подкрепят палестинците и Йерусалим, включително неговите свещени паметници, пише вестник Daily Sabah.

"Ние никога няма да признаем или да приемем ("сделката на века" на Тръмп), защото тя има за цел да анексирана заетите от палестинците земи", каза Ердоган на среща с членовете на управляващата Партията на справедливостта и развитието в столицата Анкара.

Той продължи, като заяви, че оставянето на съдбата на Йерусалим и палестинците в ръцете на Израел ще бъде "най-голямото зло за човечеството".

Още по темата
Президентът отбеляза, че Турция няма проблем с еврейския народ, но е против потисническата политика на Израел, която има за цел да узурпира правата на палестинците, пише "Фокус".

Ердоган подчерта значението на Йерусалим и свещените паметници в града за мюсюлманите и християните, като призова всички да се противопоставят срещу плана. "Йерусалим е нашата червена линия", подчерта Ердоган.

"Кога ще се противопоставите?", попита Ердоган мюсюлманските страни, включително Саудитска Арабия, която той заяви, че не прави нищо по въпроса, който засяга всички мюсюлмани.

Така нареченият мирен план едностранно отменя предишни резолюции на ООН по палестинския въпрос и предлага да се даде на Израел почти всичко, което те са поискали.

След решението на Тръмп през декември 2017 г. да признае Йерусалим за столица на Израел, въпросът е обсъден в Общото събрание на ООН, след като е наложено вето от САЩ върху проекта за резолюция по въпроса.

Общото събрание прие проекта за резолюция със 128 държави "за", 9 "против", а 35 се въздържаха, с което помолиха САЩ да оттегли решението си да признае Йерусалим за столица на Израел.

По време на арабско-израелската война през 1967 г., Израел окупира Източен Йерусалим. През 1980 г., като ход, който никога не е признат от международната общност, Израел анексира целия град, твърдейки го за "вечна и неделима" столица на самопровъзгласилата се еврейска държава.

По отношение на ситуацията в северозападната провинция Идлив в Сирия, Ердоган заяви, че Русия нарушава споразумението.

"Събитията в Сирия са също толкова важни, колкото и събитията в рамките на границите на Турция. Няма да мълчим за ситуацията в Сирия и Идлиб", каза той и добави, че Турция не може да толерира поредната вълна от мигранти, защото вече има над 3,6 милиона сирийци на собствена територия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase