Снимка: БГНЕС
fallback

САЩ искат да взривят Иран отвътре, пише руският вестник Российская газета в материал, представен без редакторска намеса.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши, че без негови инструкции, хората на Иран няма да могат да изберат "правилното“ бъдеще". Затова ръководителят на Белия дом в Twitter подкрепи иранските протестиращи и заплаши Техеран със санкции за евентуални репресивни мерки срещу тях, пише "Фокус".

Oще по темата

В същото време британският посланик в Иран Роб Макейр отиде на разходка до Технологичния университет в иранската столица, където се проведе митинг в памет на жертвите на неотдавнашната самолетна катастрофа. Британският дипломат, разбира се, не намери друг път и място, за да изрази мъката си. Версиите по отношение на това, което прави Макейр, оказал се сред демонстрантите, се различават значително. Дипломатът твърди, че си тръгнал 5 минути след като хората започнали да скандират антиправителствени лозунги. Но иранските информационни агенции дават съвсем различна картина: според тяхната информация посланикът активно снима и разпитва протестиращите, разговаряйки с тях на фарси (езикът,който се говори в Иран – бел.ред.). И едва когато представители на силите за сигурност се приближиха до него, господин Макейр премина на английски, напусна множеството и след това беше задържан.

По-късно британският посланик разказа на пресата за този факт с искрено възмущение: „Арестът на дипломати е, разбира се, незаконен във всяка страна“.

Г-н Макейр, разбира се, не смята своята разходка до антиправителствения митинг за намеса във вътрешните работи на чужда държава. От гледна точка на Министерството на външните работи (на Великобритания)подобно поведение на ръководителя на британската дипломатическа мисия, който не можа да намери друго, по-малко пренаселено място или да изчака до сутринта, за да изрази мъката си, е съвсем естествено, но задържането му за участие в нелегален митинг е „нарушение на международното право“. Държавният департамент на САЩ в своите оценки отиде дори по-далеч - поиска иранските власти да се извинят за отстраняването на британския посланик от митинга. Всичко е логично: Тръмп подкрепи протестиращите в Иран с помощта на публикации в „Туитър“, специално преведени на фарси, британският посланик дойде да направи това лично.

Лесно е да си представим каква буря от възмущение щяха да предизвикат подобни действия от страна на който и да е чуждестранен лидер, да не говорим за дипломат по отношение на протестите в Съединените щати или Албиона, какви санкции, преплетени с проклятия щяха да се изсипят върху тези, които биха допуснали такава безсрамна намеса във вътрешните работи на Вашингтон или Лондон. Но спрямо Иран може да не се церемонят нито с думите, нито с делата -такъв интересен политически морал се формира ...

Всичко това, разбира се, се случва в интерес на иранския народ. Вярно, в своята публикация Тръмп мълчи за факта, че няколко часа преди появата си той налага нови икономически санкции на Техеран. Очевидно, за да може по този начин за пореден път да се повиши жизненият стандарт на иранския народ, за който Вашингтон се грижи, според Белия дом, денем и нощем. Под новите ограничителни мерки попаднаха не само високопоставени ирански служители, но и, според Wall Street Journal, строителната, минната и текстилната промишленост. Освен това, според изданието, Министерството на финансите на САЩ, отново от голямо съчувствие към страдащите хора на Иран, може да направи черен списък на физически и юридически лица, които работят в тези области, както и чуждестранни компании, които се свързват с иранската страна. Стъпките на Тръмп за блокиране на търговските и финансови канали, които поддържат иранската икономика в Техеран, бяха наречени "икономически тероризъм" от иранската страна.

Иранците обаче имат чудесна възможност лично да видят до какво води „американската доброта и симпатия“, така щедро утвърдена от Тръмп на фарси. Не е нужно да стигат далеч за примери. Събитията в съседен Ирак са ясно потвърждение на тезата за това къде има безплатно американско сирене ... "Алиансът със САЩ изглежда толкова романтично външно в името на ценности, мир и демокрация. Всъщност, веднага щом играта тръгне не според американските правила, " приказката има „съвсем различен край“, коментира Константин Косачов, председател на Комисията по външните работи на Съвета на федерацията, относно резултатите от американско-иракското сътрудничество.

След убийството от американците в Ирак на иранския генерал Касем Сюлеймани в Багдад, те напълно осъзнаха, че тяхната страна може да бъде поле за битка между Иран и САЩ всеки момент с всички негативни последици за Ирак от тази конфронтация. За да избегнат евентуална ескалация, иракското ръководство призова американските военни (а приблизително 5300 от тях са в Ирак) да се върнат в родината си. Това решение беше подкрепено от парламента, където продължителното присъствие на американските войски в Ирак беше наречено нарушение на суверенитета.

Но Вашингтон реши, че по-добре разбират стремежите на иракския народ. Белият дом предупреди, че няма да даде на Ирак неговите приходи от продажбата на петрол, ако Пентагонът бъде принуден да напусне територията на Ирак. За целта САЩ ще блокират достъпа до сметката на Иракската централна банка, разположена в Банката на Федералния резерв на САЩ. Но това не е всичко. От искрени съчувствия към иракския народ Тръмп поиска Багдад да върне всички пари, които Вашингтон е похарчил за разработване на военна база в Ирак и едновременно обеща да наложи санкции срещу Ирак, „които никога не са виждали и след които антииранските санкции ще изглеждат като дреболия“.

Но говорим за държава, която същият Тръмп нарече близък съюзник на САЩ. Но щом този съюзник даде намек за националните интереси, "санкциониращият клуб“ веднага се включи. „Ето как изглежда американската окупация на света“, заключава Косачов.

Стратезите в Белия дом подготвят същата незавидна съдба на американска колония за Иран. В името на тази „благородна цел“ британският посланик обикаля иранските антиправителствени митинги, докато Тръмп отправя послания на фарси. Всичко напомня на известната руска приказка за лисицата, проникнала с хитрост в заешката хралупа и след това изгонила стопанина й на улицата, се повтаря на територията на древна Персия. Всичко отново се случва под предлог на борбата за "мир и демокрация" с очакването някой отново да се хване на тази словесна стръв и доброволно да се откаже от суверенитета и националното достойнство заради американските бисквитки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

174

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 181Гъzе, да мълчиш ,не си на нивото на парапитеците!Персите са народ с достойнство, но когато срещнат руснаци,, бягат! А когато тълпата убие Грибоедов, с пълзене поднасят на Русия диаманта "Шах" - един от най-красивите камъни в света.Но с американците се гаврят, колкото си искат! Помним в детайли окупацията на американското посолство и жалката акция на американските хеликоптери. Както и приземения дрон RQ-170 и плача на Обама да им го върнат...Ето и сега им показаха класа!

173

Дреми ми на хуя

преди 4 години

За Блядистанци и вестниците имАре писта

172

Анонимен

преди 4 години

росийская газета....who give a fck?

fallback