Снимка: Пиксабей
fallback

Багдад е възобновил преговорите с Москва за покупка на зенитни системи С-300, съобщи пред РИА Новости председателят на комисията по отбрана на иракския парламент Мохамед Рида. Той отбеляза, че този процес е трябвало да бъде завършен отдавна.

"Преди няколко месеца, след атаките срещу базите на шиитското опълчение "Хашд ал Шааби" в Багдад и други провинции, възникна необходимост от това оръжие и отговорната страна възобнови преговорите за покупка на С-300", заяви Рида.

Той отбеляза също, че не знае на какъв стадий се намира сделката, но ръководството на страната я е санкционирало.

"Очакваме съпротива от страна на САЩ по този въпрос", добави Рида, като отбеляза, че причината за спирането на преговорите по-рано е била позицията на Вашингтон, който е заплашил със санкции купувачите на С-300.

По думите на Рида, в противовъздушната отбрана (ПВО) на Ирак вече има няколко руски системи. Той е на мнение, че делът на руското въоръжение трябва да е повече от 50%, тъй като то е по-евтино от американското.

През август имаше серия въздушни удари по базите на шиитското опълчение "Хашд ал Шааби". Тогава САЩ потвърдиха, че те са нанесени от израелски дронове.

"Хашд ал Шааби" е създадена през лятото на 2014 г., след като терористите от "Ислямска държава" превзеха Мосул, вторият най-важен град в Ирак. Милицията твърди, че се състои от повече от сто хиляди души. Отделни единици участваха в битките в Сирия на страната на силите на президента Башар Асад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

тогава

преди 4 години

И ако Ирак почне да създава проблеми, виновна ще е Русия. Понеже не са виновни лудите иракчани, които ядат зелника, виновен е онзи, който им го дава.

28

...

преди 4 години

Линка е: https://twitter/NarimanGharib/status/1215334836937928705

27

Антон

преди 4 години

Просто исках да провокирам тълпата да видя дали има повече про-руски или про-американски ***. Аз като цяло нямам мнение. Но ме дразни как всички имат без да са видяли нищо с очите си.Признак на самостоятелно мислене е да има много мнения в различни посоки.Ето ракета в действие.. За съжаление сваля украински самолет пълен с пътници :(https://twitter/NarimanGharib/status/1215334836937928705

fallback