fallback

Видео от ракетния удар по военната база на САЩ „Айн ал Асад“ в Западен Ирак беше публикувано от иранската телевизия Press TV.

„На кадрите се вижда как Иран изстрелва ракети по американските бази в отговор на убийството на генерал Солеймани“, се посочва в текста към видеото.

През нощта срещу сряда, 8 януари Корпусът на стражите на ислямската революция заяви, че е започнала операция за отмъщение за смъртта преди дни на иранския генерал Касем Солеймани в района на международното летище в Багдад. Техеран изстреля ракети „земя – земя“ по базата „Айн ал Асад“, намираща се в западната част на Ирак, и по база в Ербил, където се намира американски контингент.

Oще по темата

По данни на Press TV жертвите са били около 80. САЩ обаче не потвърждава тази информация. Президентът Доналд Тръмп съобщи, че „всичко е наред“.

От своя страна върховният лидер на Иран Али Хаменей нарече атаката срещу американските бази в Ирак „плесница за САЩ“ и подчерта, че американските войски трябва да напуснат региона.

Министърът на отбраната на Иран Амир Хатами не изключи допълнителни мерки срещу САЩ, като отбеляза, че те ще бъдат пропорционални на поведението на САЩ.

По-рано секретарят на Висшия съвет по сигурността на САЩ Али Шамхани съобщи, че има 13 сценария за отмъщение на САЩ за убийството на Солеймани, като дори „най-слабият“ ще стане „кошмар за Америка“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

122

до щерю

преди 4 години

абе чук ти имаш ли на идея самелета с какво е поразен, хайде като си невеж чети само и се ограмотявай

121

Щерю

преди 4 години

Една от полетялите иракски ракети отива в украинския Боинг, но това са вече подробности...

120

Анонимен

преди 4 години

Ако базите са наред американската пропаганда щеше да излъчи телевизионни кадри от тях. След като не излъчват явно са на салата базите. Иран твърди че едната е сто процента унищожена. Досега никой не си е правил чак такава гавра с американска база.

fallback