Снимка: БГНЕС
fallback

Русия, Иран и Китай и днес критикуваха остро САЩ заради убийството на командира на специалните сили "Кудс" на Ислямския революционен гвардейски корпус Касем Солеймани.

Руският външен министър Сергей Лавров и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заявиха в телефонен разговор, че убийството на генерала е грубо нарушение на международното право. Това се посочва в съобщението на руското външно министерство, цитирано от TACC.

Oще по темата
"Сергей Лавров изрази съболезнования за убийството от американските военни в близост до Багдад на командира на специалните сили „Кудс“ от Ислямския революционен гвардейски корпус на Иран“, подчерта министерството. "Министрите подчертаха, че действията на САЩ са грубо нарушение на основополагащите норми на международното право и не допринасят за намиране на решения на сложните проблеми, натрупани в Близкия изток, а водят до нов кръг на ескалация на напрежението в региона".

"Страните изразиха дълбока загриженост относно възможните сериозни последици от американските действия за мира и стабилността в региона на Близкия изток", добави Министерството на външните работи на Руската федерация, цитирано от "Фокус".

САЩ не трябва да "злоупотребяват със сила", a вместо това да търсят решения чрез диалог, заяви и китайският външен министър Ван И по време на разговор с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф.

"Опасната военна операция на САЩ нарушава основните норми на международните отношения и ще влоши регионалното напрежение и ще предизвика турбулентност", подчерта Ван И.

Китай, постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, е ключов партньор на Техеран и основен купувач на ирански петрол, припомнят световните медии.

В отговор на нарастващото напрежение американският държавен секретар Майкъл Помпео предупреди Техеран да не предприема ответни действия за отмъщение срещу Вашингтон след убийството на Солеймани. Дипломат №1 на САЩ заяви това в интервю за телевизионния канал Iran International. Д

"Ще продължим да отговаряме. Ще принудим (Иран) да плати сметката", заключи Помпео.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

366

Димчо

преди 4 години

За протокола - трябва да скочат. Иначе, тайно, им е се тая.

365

Анонимен

преди 4 години

Очевидно не всичко е така, както изглежда. Но да се правиш на държавотворец за всички държави по света е извън всякакъв произход на право в международните отношения. Тази цинична себичност е атрибут на САЩ. Те посяха настоящия колапс в Близкия изток и продължават да убиват високопоставени личности от държавите в Персийския залив. Това е наистина непростимо и сочи на САЩ като СВЕТОВЕН ТЕРОРИСТ И УБИЕЦ НА ХОРА ПО СВЕТА, КОИТО НЕ СА СЪГЛАСНИ С ТЕХНИЯ ДИВ ИМПЕРИАЛИЗЪМ.

364

Анонимен

преди 4 години

Русия ясно показва, че е в Азия, политически,военно, търговски.

fallback