Снимка: архив, Reuters

САЩ може да очакват възмездие за убийството на иранския генерал, командващия бригадите „Ал Кудс“ Касем Солеймани. Това заяви председателят на руската парламентарна външна комисия Константин Косачов.

По думите на Косачов смъртта на Солеймани е най-лошият сценарий за развитие на събитията, който изглежда като отмъщение от страна на американците за нападението срещу посолството на САЩ в Багдад в края на декември. „И ако това е така, възмездието няма да закъснее“, прогнозира Косачов.

Още по темата

Според него сега в Ирак може да избухнат нови стълкновения между американците и радикални шиитски активисти.

Москва оценява убийството на иранския генерал Касем Солеймани като авантюристична стъпка, която ще доведе до нарастване на напрежението в целия регион. „Убийството на Солеймани при американски ракетен удар в околностите на Багдад се оценява като авантюристична стъпка, която ще доведе до нарастване на напрежението в целия регион. Солеймани предано защитаваше националните интереси на Иран“, заявиха от руското външно министерство за РИА Новости.

Генерал Касем Солеймани, командващ иранските бригади „Ал Кудс“, беше убит на 3 януари при ракетен удар на САЩ по летището в Багдад. Малко по-късно стана известно, че заповедта за унищожението на Солеймани е била издадена лично от американския президент Доналд Тръмп.

На 31 декември стотици жители на Ирак щурмуваха посолството на САЩ в Багдад. Това се случи след американски въздушен удар по складове и командни пунктове на движението Хизбула, при който загинаха близо 30 души, ранени бяха близо 45 души. В резултат посолството беше евакуирано. САЩ заявиха, че шиитските активисти са били подпомагани от САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase