Снимка: Reuters

Случващото се в Саудитска Арабия е революция. Това каза пред БНТ арабистът Владимир Чуков по повод последните промени в уахабитското кралство по отношение на правата на жените. По-рано през седмицата страната позволи на жените да имат международни паспорти и да пътуват в чужбина без придружител - нещо, което до скоро се смяташе за невъзможно.

Още по темата

Това е поредната порция от постепенна либерализация на Кралството, което е известно като една от най-консервативните мюсюлмански страни в света. Миналта година Саудитска Арабия позволи на жените да имат  шофьорски книжки и да управляват автомобили самостоятелно.

"Освен декретът за настойничеството, ми направи впечатление, че беше издаден още един декрет, според който саудитската жена вече се пенсионира наравно с мъжа - на 60 години, с еднакви социални осигуровки. Очевидно е, че става нещо в Саудитска Арабия и то е в положителен план", обясни Чуков.

Експертите смятат, че тенденцията към постепенно изоставяне на категоричните уахабитски нрави ще продължи под управлението на младия престолонаследник на дома Ал Сауд - Мохамен Бин Салман. Дали това ще се случи обаче освен на държавно и на обществено ниво е все още несигурно - голяма част от жителите на страната продължават да държат на вековните традиции и трудно приемат новостите.

Проф. Чуков коментира и новината за договорка между САЩ и Турция относно създаване на зона за сигурност в Северна Сирия.

"Три дни имаше много активни преговори, лично аз бях скептик. Прави впечатление, че турската страна едва ли не приветства, че САЩ са отстъпили, но от Пентагона мълчат. Има някакво рамково споразумение, детайлите по което се тълкуват по различен начин от двете страни. То обаче поставя въпроса за съдбата на сирийските бежанци. Има детайли, които остават неясни и неразгадаеми", коментира Проф. Владимир Чуков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase