Снимка: архив Reuters
fallback

Мароканският съд осъди на смърт двама холандски граждани заради случайното убийство на студент по медицина през 2017 г., съобщи адвокатът на семейството на жертвата, цитиран от AFP.

Преди две години Едвин Габриел Роблес Мартинес и Шардьон Гиригорио Семерел са обвинени, че са открили огън в кафене в туристическия център на Маракеш, пише "Фокус".

Те очевидно са се целили в собственика на кафенето, но вместо това са убили студента и са ранили други двама души, съобщиха местните медии.

По онова време местните власти заявиха, че стрелбата е за "уреждане на сметки", което е "пряко свързано с престъпна мрежа с връзки в някои европейски страни".

В петък съдът осъди 15 други заподозрени по същия случай, издаде присъди от три до двадесет години за създаване на "престъпна банда", заяви адвокатът Абделатиф Хтитех.

Сред осъдените е и собственикът на кафенето, който е получил 15-годишна присъда за "трафик на наркотици", каза Хтитех, който представлява семейството на убития студент по медицина.

Говорител на външното министерство в Холандия каза пред AFP, че холандското посолство "е в пряк контакт с адвоката", без да дава допълнителни подробности.

Запитан дали страната ще се намеси, говорителят каза, че осъдените трябва да решат дали да обжалват или не. Но тя добави, че Холандия се противопоставя на смъртното наказание.

Мароко фактически замрази екзекуциите от 1993 г. насам, макар че издаването на смъртни присъди продължава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 4 години

Хората какви закони имат.

9

СА

преди 4 години

"Мартинес" е най старата холандска фамилия, по стара даже от лалетата :D

8

Справедлив

преди 4 години

Трябва всеки да отговаря за прехраната си а във този случай повече си плати хотела охраната прането и още там ко има и данъците да не забравяме работиш плащаш и глобите от зависи от пресъдата и тогава си свободен може и повече да полежиш ако не си платил нема те пуснат въпреки че си излежал там 2 3 или повече години както те спре полиция на запад задържат те плащаш и те пускат така и трева но за затвора само с плащане не става

fallback