fallback

Общ преглед
Хиляди хора се събраха тази сутрин при мавзолея на имам Хомейни в Техеран за официалното начало на церемониите по отбелязването на 40 години от Ислямската революция, съобщи Франс прес.

Както всяка година, тържествата започнаха в 9,33 часа местно време - часът, в който на 1 февруари 1979 г. се завръща от 14-годишно изгнание Рухола Хомейни, баща на революцията. Той става баща на революцията и първи върховен водач на Ислямска република Иран, припомня БТА.
Oще по темата


Празненствата, известни като "Десетте дни на зората", ще продължат до 11 февруари, датата, на която правителството на шах Мохамад Реза Пахлави пада от власт след кратки сблъсъци между някои армейски отряди и въоръжени революционери и след повсеместни национални протести, отбеляза Асошиейтед прес.

Много сгради в Техеран, предимно правителствени институции, осъмнаха днес, покрити с иранския трикольор - зелено, бяло и червено, а улиците по центъра бяха украсени в пъстроцветни светлини.

В памет на тези събития шофьорите караха със запалени светлини и надуваха клаксони, а хеликоптери засипаха с цветя 34-километровия път от летището, където аятолахът изнася първата си реч след завръщането на родна земя от Париж, до гробището, където почиват сега тленните му останки.

Настоящият върховен лидер аятолах Али Хаменей и президентът Хасан Рохани отдадоха почит в сряда на гроба на Хомейни, за да "подновят клетвата си за вярност" към покойния водач.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 5 години

Оформящите този сайт солно любят американците. Да бяхте понаписали нещо за Иран след 1953, когато се освобождава от британците, но САЩ и Великобритания успяват да им наложат управление на шах, съчетано с твърде-твърде светска фриволност и лукс. Как Збигнев Бжежински предлага създаване на "Зелен (ислямски)" пояс около Съветския съюз и как идват на власт аятоласите и ислямизмър се обръща срещу подстрекателите му.

5

бай Пешо

преди 5 години

да са живи и здрави иранците и техните крилати ракети и дронове!Тъй като те не пият алкохол, в тяхна чест днес ще му хапнем малко персийски фурми!

4

SS до [#1]

преди 5 години

Е, M-r Филлипос Георгиос, колкото и да си мечтаете, такова навестяване на 'Александър' не може да има. Най-малкото понеже ха е стъпил в Персия, ха са го заклещили там пролетариите (варвари) от все (съседни) страни- знае се кои, като 2 от тях вече тутакси ще са му стоварили на собствената му безкрайно безценна терититорийка зад морето де що балистика предварително грижливо са му посветили. Да не говорим за персийската балиста, която ще опраска основната му база- в туй дето му викате "АСИА МОИНОР"

fallback