Снимка: YouTube
fallback

На 24 февруари 32-годишната шейха Латифа бинт Мохамед бин Рашид ал Мактум решава да избяга от родния си Дубай, защото не е съгласна с политиката на управление на своя баща, емирът Мохамед бин Рашид ал-Мактум. Заловена е през първите дни на март, на яхта в морето край Индия, и принудително е върната обратно в страната. От тогава обаче, никой не я виждал, съобщава Guardian.

Латифа планира бягството си от Арабските Емирства около седем години. Много хора се опитват да й помогнат – бивш френски шпионин, финландски учител по капоейра и екип от Филипините, който трябвало да я откара към по-добрият живот.

Това обаче не се случило. Именно тяхната лодка е догонена от няколко въоръжени мъже, принцесата насила е свалена от нея и отведена един Бог знае къде.

За първи път Латифа се опитала да напусне Дубай когато била на 16 години. Хваната е на границата, отведена е в затвор, където три години е бита и измъчвана. За това планира второто си бягство много по-прецизно.

През 2011 г. се свързва с френския шпионин Ерве Жобер, за който прочита в интернет, че няколко години преди това самият той е избягал от Дубай, след като властите му създали проблеми. Той използвал екипировка за скуба дайвинг, с която стигнал до лодка навътре в морето и отплавал към Индия.

Когато получава първия имейл от Латифа, Жобер си мисли, че някой се опитва да го измами и иска доказателство от нея, че наистина е принцесата, за която се представя. После започват да си пишат на всеки три дни. Понякога, за да обсъдят техническите трудности около бягството, а друг път наследницата му разказвала, колко е трудно да живееш в тази луксозна клетка.

"Подтискана съм почти през целия си живот. Жените тук са смятани за по-нисши същества. Баща ми не може да продължава да причинява това на всички ни", пише тя. Двамата се виждат едва тази година.

През 2014 г. Латифа среща учителката си по капоейра (бразилско бойно изкуство) Тийна Яхиянен. Те стават изключително близки приятелки, дори скачат заедно с парашут. Финландката е ключов участник в бягството на принцесата. Тя на няколко пъти пътува до Франция, за да се срещне с бившия шпионин.

В денят на бягството двете приятелки излезли на закуска. Правели го често, за да заблудят охраната на Латифа. Наследничката се преоблякла, сложила си тъмни очила, качила се в колата заедно с Яхиянен и така стигнала границата до Оман.

После приятелките се качили на джет, който ги извел в международни води. Там на яхтата ги чакал Жобер. Тя била под американски флаг, за да се откажат преследвачите, но...

Видеото, което се появява по-късно, обяснява ситуацията в която се е намирала Латифа. Планирано е обаче то да види бял свят само ако опитът за бягството й е неуспешен.

"Ако гледате този клип, аз или съм мъртва или се намирам в много, много, много лошо положение", казва тя пред камерата.

Жобер и Яхиянен са пленени до 22 март, когато са освободени от затвора и са изгонени от страната. За Латифа не чуват нищо. Според източник, близък до управлението в Дубай, принцесата била щастлива със семейството си и се чувствала превъзходно, а от един "личен въпрос" светът е направил "сапунена опера".

Приятелите на Латифа обаче не мислят така. Според тях, това е организирано "принудително изчезване".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

***

преди 4 години

На този жена му (Хая, принцеса на Йордания) е избягала с децата им тази година. Слочаенос?

44

Анонимен

преди 5 години

До Малка глезлаТи пък какво разбираш от свобода, много ми е чудно. много е била глезена като малка каза малката глезла. Боже, присмяла се хърба на щърба. Явно вересиите още не са събрани.

43

Анонимен

преди 5 години

жената се опита да се измъкне престоявайки месеци наред в скъпарските бутици но явно не успя. Ще й видят сметката и сигурно по възможно най - жестокия начин. Повече няма и да чуем за нея. Какво е за един арабин жената? Оставям на вас да си отговорите на този въпрос.

fallback