fallback


САЩ наложиха нови санкции на шест лица и три компании, които са част от мрежа за финансиране на Иранската революционна гвардия - елитната армия на иранския режим. Това са първите санкции, наложени на Техеран, откакто във вторник Доналд Тръмп обяви, че страната му се оттегля от иранската ядрена сделка от 2015 година.

Според експерта по международна сигурност Димитър Гърдев напрежението в региона ескалира и вече има сериозни удари от страна на двете основни военни сили в района - Иран и Израел.

"Израел постоянно нанася удари срещу цели на иранските елитни части "Ал Кудс", които действат на територията на Сирия. Това, което наблюдавахме в четвъртък, бе сериозна атака с над 70 ракети върху иранска инфраструктура", твърди експертът в студиото на "Денят ON AIR".
Oще по темата


Той е на мнение, че може да настъпят много неприятни събития в региона, ако Иран излезе от Съвместния пълномащабен план за действие, който контролира ядрената програма на страната.

"Ако Иран излезе от споразумението веднага ще рестартира ядрената си програма. Израел също е ядрена сила и притежава близо 80 ядрени глави, въпреки че не го обявява. Саудитска Арабия може спокойно да се сдобие с ядрено оръжие от Пакистан", отбеляза Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му изкушението да се използва ядрено оръжие в този "арабски триъгълник" е голямо.

"Важно е да бъдат продължени инспекциите на комисиите по ядрено оръжие и Иран да не излиза от контрола на международната общност. Американският президент вече излезе от споразумението за иранската ядрена програма. Всички очакваме ново споразумение, което Тръмп трябва да предложи", добави още специалистът по международна сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

Щирлиц

преди 5 години

Израел се захваща с противник,който не му е в категорията.

62

Анонимен

преди 5 години

да замине *** по дяволите.анатема

61

Путин - бабушка

преди 5 години

Путин само се хвали, че който атакува Сирия ще си пати, но вижте само как 28 израелски самолета необезпокоявано си летят из цяла Сирия и си пускат ракети по всички ирански и сирийски бази. Руснаците с техните С 400, панцери и Букове си дремят там и междувременно за седица загубиха Су 30, хеликоптер, панцер и бук, а Израел нито един самолет. Какъв зашитник е Путин тогава за Сирия?

fallback