"Ако го направи, бих я застрелял", заявява млад мъж в центъра на Аман - столицата на Йордания. - Ще я убия", отсича той пред "Дойче веле".

Реакцията му е породена от въпрос на журналист: Защо се разхожда свободно, а неговата сестра си стои вкъщи и не може да излиза навън, камо ли да започне работа.

Една жена няма право на много неща в арабските страни. Дори там, където властта официално се бори с радикалните ислямски течения, като Йордания.

В страната има и християнско малцинство, което дори нараства като брой, съставляващо около 4% от населението.

Въпреки това повечето европейци биха се шокирали от отношението на мъжете в Йордания към жените. И дори не става въпрос за съпругите им, а за техните сестри.

"Това не би било възможно, защото жената няма право да излиза без да е придружавана от мъж", коментира друг младеж.

"Аз съм мъж. Нито Бог, нито Пророкът са казали, че мъжът има нужда от придружител", обяснява той защо няма такива забрани за самия него.

"В една къща винаги има мъж. Мъжът е длъжен да работи. Мъжът може да живее и сам и да работи. На него му е позволено. А на жените не всичко им е позволено", заявява друг и отсича: "Това са традициите и обичаите!"

"Какво ще остане от мъжествеността ми, ако й позволя такова нещо?" - пита един от интервюираните.

"Става дума за моята чест. Ще накърня мъжката си чест, ако позволя на сестра ми да се връща вкъщи чак вечерта заради пари", подчертава той.

За тях въпросът, защо независимостта на една жена би накърнила честта им, е нелогичен. Все едно да се пита: "Защо слънцето грее през деня, а не през нощта?"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase