Снимка: архив Reuters
fallback

В неделя сирийският президент Башар Асад изнесе реч пред дузина от дипломатите на страната му. Пред тях той се показа като уверен лидер. И сред много други неща заяви, че няма да има сътрудничество със страните "които не скъсат ясно и категорично връзките си с тероризма".

Думите му бяха насочени към няколко държави, включително арабски, особено тези на Арабския полуостров. Отнася се и за няколко европейски, както и САЩ – държавите, които Асад обвинява в сътрудничество с терористи.

Башар Асад има причини да се чувства оптимист, посочва Керстен Книп в английската редакция на "Deutsche Welle". Той изнесе речта си, три дни след като джихадисти се врязаха в тълпа в Барселона и убиха 14 души. Атаки като тази са като подарък за сирийския президент – помагат му да изглежда като потенциален партньор на онези, които досега са били негови противници.

"Трудно минава и седмица на запад без подкрепяна от Ислямска държава атака", посочи Асад пред събралите се дипломати и добави: "Този факт принуди западните политици да сменят настроението си към Сирия".

Битката с Ислямска държава - топ приоритет

САЩ наистина смениха подхода си към Сирия в последно време. Преди няколко седмици американският президент Доналд Тръмп обяви, че програма на ЦРУ, подкрепяща опонетите на Асад, е прекратена. Прекратяването на програмата беше логично, тъй като тя не се доказа. От хилядите бойци, които САЩ са тренирали, едва няколко са се доказали като надежди съюзници.

Но това не е единственият сигнал, който САЩ дава за отдалечаване от опонентите на Асад.

В интервю пред американската телевизия Fox News държавният секретар Рекс Тилърсън заяви, че САЩ все още иска да премахне Башар Асад от властта. Но и добави, че САЩ и Русия имат общ интерес в единна и стабилна Сирия. А в очите на Русия това може да се случи с Асад начело на държавата.

Колебливият курс на САЩ

Курсът на администрацията на Тръмп е също толкова колеблив, колкото и този на бившият президент Барак Обама. Причината е очевидна: във Вашингтон джихадистки групировки като "Ислямска държава" и "Ал Кайда" са сериозна заплаха.

"Салафистко-джихадисткото движение - не просто груби от индивиди - заплашва САЩ, Запада и мюсюлманските общества", се твърди в доклад на консервативния американски мозъчен тръст "The American Enterprise Institute", озаглавен "Критични заплахи".

Докладът продължава: Европа и Америка се изправят пред безпрецедентно ниво на лесни и вдъхновени терористични атаки. Тази ситуация не е успех, застой или бавна победа и все още не отразява врагът, който е в движение. Това е провал.

Хизбула като партньор?

Заключения като това определено набират подкрепа във Вашингтон. Политическите последици започват да стават очевидни: например израелският вестник "Аарец" съобщи в началото на месеца, че американски спецчасти тренират с ливанската армия за очакван сблъск с бойци на "Ислямска държава".

Ливанската армия обаче трудно може да бъде отделена от паравоенната групировка Хизбула, която има тесни връзки с Иран. "Аарец" цитира близкоизточния аналзиратор Фейзал Итани от центъра "Рафик Харири".

"И Ливан и Хизбула окупират сива зона", твърди той. "Ливан не е истинска държава и Хизбула не е терористична организация, или поне не е само такава", посочва анализаторът.

САЩ не може да пренебрегне това. Лидерът на Хизбула Насан Насралла също очерта границите на новите съюзи в борбата с "Ислямска държава": "Светът в момента предполага, че сирийският режим ще остане".

Грешната война

Политическите действия, предприети от администрацията на Обама в отговор на джихадистката заплаха, бяха спорни, тези на администрацията на Тръмп - още повече. Помирение с Русия е рисково, твърди вашингтонският мозъчен тръст "Институт за проучвания на войната". Най-проблемният въпрос, който те посочват, е изборът на нови съюзници.

"Арабските сунити гледат на САЩ като на съюзници на задълбочаващата се руско-иранска коалиция и като на съучастници в зверствата им", твърдят от института.

Наистина изглежда, че Асад ще остане на власт, поне засега. Той успя да представи себе си като крепост в борбата с джихадизма. От неговата гледна точка това е напълно разумно.

Но ако сунитите решат, че се изправят пред съюз от шиити, Русия и САЩ, това може би още веднъж ще подпали джихадизма. И ако това се случи, джихадизмът, на който ставаме свидетели сега, ще бъде просто прекурсор на последваща, още по-брутална изява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

Газета

преди 6 години

До Кукловодът Първо научи от къде идва думата журналист.

85

Кукловодът

преди 6 години

До АнонименЕ то винаги е било така и винаги ще бъде така . Останаха малко смислени и свестни журналисти . Повечето са като платените жрици . не случайно Журналист вече е синонимна лека жена . Дори аз очаквам в близко бъдеще хората да започнат да обиждат на тази дума .

84

Анонимен

преди 6 години

ДА ЖИВЕЕ АНТИАМЕРИКА

fallback