Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

В определени среди е известно, че Катар до някаква степен е по-близка до ИДИЛ. Но не смятам, че това е истинската причина (за разразилата се криза в Залива – бел.ред.).

Истинската причина е, че Катар иска да води самостоятелна политика в Персийския залив, независима от Саудитска Арабия и САЩ. Това обаче създава вътрешна конкуренция в сунитския свят.

Това коментира в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria анализаторът Валентин Сарлов.

„Моята визия е, че се подготвя много сериозна ескалация на конфликта в Близкия изток. В близките от 5 до 10 години се подготвя голяма война с Иран. Тази война я подготвя Саудитска Арабия с подкрепата на САЩ“, посочи още гостът в студиото.

„САЩ дадоха подкрепата си за създаването на едно арабско НАТО, което да укрепи региона. Според мен след това арабско НАТО на саудитците им е обещано, че ще последва и икономически арабски съюз", каза Сарлов.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

ЕМ

преди 6 години

Експертът донякъде е прав. Близкият Изток много прилича на Европа в края на 19, началото на 20 век. Оформят се враждувнащи лагери. От една страна СА, Египет, ОАЕ, Бахреин... От друга Иран с Хизбула. От трета - Турция с Катар и Мусюлманските братя. Но напоследък Турция-Катар се сближава с Иран и към тях върви Русия. Става страшно!!!

32

дано

преди 6 години

До 5-10 години,бреговете на Персия да се мият от Червено море,а камиларите от полуострова да са на дъното на петролните им кладенци където им е мястото.

31

Анонимен

преди 6 години

Това ще се случи, ако Сирия падне. А точно в момента сирийската армия жъне победа след победа на всеки фронт. Разбира се още нищо не се знае, рано е да се говори, но сирийците придобиха опит, придобиха кураж, че и въоръжението им не е много лошо. Заслугите на руснаците са безспорни, но и тази сирийска армия не е онази от преди 2 години, която губеше битка след битка, обезверена от многократно превъзхождащите я джихадистки орди от чуджестранен башибозук.

fallback