Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че обемът на търговския обмен между неговата страна и богатите на петрол монархии от Залива са под амбициите и на двете страни и призова за увеличаване на търговията, предаде Франс прес.

"Искаме да развиваме търговия със страните от Залива, която миналата година достигна 17,4 милиарда долара миналата година", посочи Ердоган, който е на посещение в Кувейт, предаде БТА.

"В сравнение с потенциала, с който разполагаме, този обем е под очакваното равнище", каза той на церемония при откриването на работата по разширяването на международното летище в Кувейт.
Строителните дейности ще бъдат на стойност 4,3 милиарда долара и се изпълняват от турската фирма Лимак холдинг (Limak Holding) съвместно с кувейтската компания Ал-Харафи интернешънъл (Al-Kharafi International).

Ердоган изтъкна, че турските фирми са спечелили през последните 15 години договори за 51 милиарда долара в шестте страни от Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ - Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединени арабски емирства, Кувейт, Оман и Катар).

Той приветства равнището на сътрудничество между неговата страна и ССЗ в политическата сфера и изрази пожелание същото ниво да се постигне и в икономиката и отбраната. В този контекст турският президент изрази надежда за успех на преговорите за споразумение за свободна търговия между двете страни.

Началото на строителните дейности по разширяването на летището бе обявено от Ердоган и емира на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад Ал Сабах.

Очаква се проектът да утрои капацитета за посрещане на пътници на летището до 25 милиона души годишно след шест години. Това е най-големият договор, спечелен от турска компания в Кувейт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase