fallback

Общ преглед

Това се случва почти всяка нощ. След залез слънце ранени сирийци идват на определени места по израелско-сирийския фронт на Голанските възвишения, водени от отчаяние, за да търсят помощ от вражеската армия, пише Ройтерс.

Патрулиращи израелски войници ги забелязват да чакат край загражденията и ги отвеждат към тилови позиции, където скоро идват армейски медици. Това разказват армейски служители, действащи в района, окупиран от Израел по време на Шестдневната война от 1967 г.

Израел отказва да приема бежанци от продължаващия близо 6 години конфликт в Сирия - страна, с която той де факто е в състояние на война. Израел обаче е оказал медицинска помощ на над 2600 сирийци.

През една мразовита януарска нощ, докато израелски медици превързват раните на двама сирийски мъже - единият от тях ранен в главата, в близката далечина се чуват изстрели и експлозии. "Правим всичко, което можем, да им спасим живота, да ги стабилизираме и да ги изпратим в болница", казва капитан Авиад Камиса, заместник-главен лекар на Голанската бригада. Медиците качват ранените мъже на армейска линейка, която бавно потегля по мекия път.

Сирийско семейство - баба и дядо, майка, баща и дете с патерица - минават край нас, отправяйки се обратно към границата в Сирия под прикритието на нощта.

"Някои от случаите са твърде емоционални. Когато тук идват деца, това ме трогва лично, като баща", казва Камиса.

Милиони са бегълците, стотици хиляди са убитите в сирийския конфликт, за чието разрешаване има твърде променливи признаци.

Пътят към Израел е пълен с рискове. Тези, които говориха пред Ройтерс в медицинския център Зив в Сафед, Северен Израел, се съгласиха на това доброволно, но помолиха да не бъдат съобщавани имената им и да не бъдат снимани, страхувайки се от наказание или отмъщение, когато се върнат у дома. Израелската армия облекчава достъпа до болницата, вероятно за да смекчи негативния имидж, който има в по-голямата част от Арабския свят.

Мъж, дошъл тук с два пронизани от шрапнел крака, е оцелял при бомбена атака в селото си, при която са загинали 23-ма души. "Преди ние знаехме само, че Израел е наш враг. Така ни казваше режимът, - обяснява той. - Когато дойдохме в Израел, променихме мнението си. Няма враждебност между нас. В края на краищата открихме, че нашият режим е врагът на всички нас." Той имаше предвид сирийския президент Башар Асад.

В съседна стая лежи 7-годишно сирийско момиченце, а до него е майка му. То е било ранено от шрапнел от минохвъргачка преди два месеца. Раните му са животозастрашаващи. Вътрешните му органи и три от крайниците му са тежко засегнати.

"През първите седмици се опитвахме да не им задаваме много въпроси, защото се притеснявахме, че това ще бъде по-стресиращо за тях", казва Иса Фарес- арабска християнка от Израел, която е социален работник в болницата. Голяма част от персонала там е местен арабскоезичен.

Израел формално не е взел страна в сирийския конфликт. Той е против присъствието на ирански сили и на ливанската групировка Хизбула, които се бият на страната на Асад, но е разтревожен и от крайните ислямистки групировки, сражаващи се срещу него.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

75

ЕМ

преди 7 години

До Разбирачев - продължение.Моите родители са участници в теза събития. Те са всред Спасените! Така че мога да трърдя със сигурност, че твоите твърдения са поредната антисемитска лъжа! Какво точно искаш да признаят "на изток и на запад"?! Помисли, другарю НЕразбирачев!

74

EM

преди 7 години

До Разбирачев - Извинявай, но би трябвало да добавиш едно "НЕ" пред името си. Както вече посочих, един от главните площади на Тел Авив - Яфо, специално посадена гора край Ерусалим и отдел в Яд Вашем (музея на Холокоста в Ерусалим) са посветени директно на Спасяването на Българските евреи. Какво още?!Вместо да тиражираш злобни клевети, помисли какво може да се направи за допълнителното популяризиране на това забележително събитие. Клеветите ти само умърсяват паметта на тези забележителни хора.

73

до Разбирачев

преди 7 години

...ми дори и така да е, както си написал, по-добре ли щеше да е да са некорумпирани и заради това да измрат българските евреи? Ммм...? хахахах ...толкова сте алчни, че чак и живота си ще продадете...

fallback