Снимка: архив, Reuters
fallback

Терористичните организации Ал Кайда и Ислямска държава влязоха в смъртоносна схватка помежду си за правото да създадат свое емирство в Сирия, пише руският седмичник "Аргументи недели".

По данни на вестника руската разузнавателна общност констатира от няколко месеца насам, че "далечна Ал Кайда значително засилва влиянието си върху ситуацията в Сирия".

"Не става дума само за традиционната подкрепа за терористичния Джебхат ан Нусра (Фронта на победата). Вече са създадени и активно действат бандитски групировки, включващи само пакистански бойци. Неколцина от тях впрочем бяха пленени. Те заявиха на разпити, че лидерът на Ал Кайда Айман аз Зауахири е призовал за създаване на емирство на Ал Кайда в Сирия. Това явно е в разрез с желанията на терористите от ИД, провъзгласили вече тази територия за своя", пише изданието.

По негови данни под знамената на Ал Кайда днес в Сирия воюват близо 500 обучени бойци, предимно от Пакистан, под командването на Саиф ал Адл, бивш полковник от армията на Египет.

ИД нанесе и ответен удар - естествено, с чужди ръце, отбелязва изданието. В началото на май американска авиация унищожи с бомби бившето военно летище Абу ад Духур в провинция Идлиб, контролирано от Джебхат ан Нусра. Ликвидирани бяха неколцина важни полеви командири на организацията.

"Тези толкова смъртоносни разногласия са добре дошли не само за президента на Сирия Башар Асад, но в крайна сметка и за Русия. Колкото повече паяци се изядат взаимно в "сирийския буркан", толкова по-лесно ще бъдат довършени останалите", заключава "Аргументи недели".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 7 години

Разцепление в тяхното ДПС, по подобие на нашето.

16

до 3

преди 7 години

Потърси в чичко гугъл има видео кой се среща във Франция с шефовете на ИД.Те я създадохда за да свалят Башар Асад ако не знаеш.Само , че ония взеха оръжието обучиха ги и показаха един среден пръст.

15

Крум

преди 7 години

Истината е в Христовите думи, Господа Иисуса Христа е Пътят и Истината и Живота и никой не дохожда до Отец освен чрез Него.

fallback