Снимка: Reuters, летището в град Ростов на Дон
fallback

Пътнически самолет Боинг 738 се разби при заход за кацане на летището в руския град Ростов на Дон.

На борда му е имало 55 пътника и 7 души екипаж. Всичките са загинали, предаде ТАСС, цитирайки министерството на извънредните ситуации.

Самолетът е пристигал от Дубай, съобщава БТА.

Боингът в продължение на над два часа се опитвал да се приземи на летището на Ростов на Дон, но извършвайки втория си заход се разбил и запалил при допира си със земята. При удара със земята е избухнала експлозия и пожар, но той бързо е бил потушен. 

Сред възможните причини за разбиването на пристигащия от Дубай пътнически самолет Боинг 738 (известен още като Боинг 737-800) на летището в югозападния руски град са лошите метеорологични условия или възможна пилотска грешка, съобщиха източни от правоохранителните органи, цитирани от ТАСС.

"Вчера бе издадено предупреждение за циклон - влошаване на метеорологичните условия с виелица и скорост на вятъра до 22-27 метра в секунда. Самолетът в сложни условия не е могъл веднага да заходи към пистата и е извършил втори опит. При повторния заход се е получило разбиването", заяви източникът.

По предварителни данни Боингът се е разрушил при съприкосновението със земята, предизвикало взрив, от който самолетът се е разпаднал на части. При катастрофата е бил предизвикан пожар, който е потушен.

Самолетът е бил на дубайската компания "Флай Дубай" (Fly Dubai), а на борда му е имало общо 62 души - 55 пътници и седемчленен екипаж, уточни регионалното представителство на министерството на извънредните ситуации в Рязан.

Смята се за малко вероятно сред тях да има оцелели.

Повечето от пътниците на борда са били граждани на Русия. Сред жертвите има и трима граждани на Украйна, гражданин на Узбекистан и един гражданин на Индия, съобщи Генералното консулство на Руската федерация в Дубай.

Чужденците на борда са били общо 11 души, включително екипажа, който е бил съставен от граждани на различни страни.

Летището в Ростов на Дон е затворено. Задържани са шест заминаващи полета, два за Санкт Петербург и четири за Москва. Пристигащите самолети се пренасочват към резервното летище в Краснодар.

Там се прехвърлят и пътниците, които е трябвало да потеглят от Ростов на Дон. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

me

преди 8 години

Според мен самолетът не гори, докато пада, а това са светлините от колесника. Скоростта е твърде висока, но при положение, че е имало силен вятър, всичко е възможно. Предполагам, че не е изхвърлил горивото, за да има възможност да кацне другаде ако не успее и при втория заход. Но гадното време си е гадно време. А може да е имало и технически проблем.

42

до 51

преди 8 години

Пренасочен е, но екипажът отказал. Други въпроси имаш ли?

41

Djdjн

преди 8 години

Няма такъв Боинг 738 бе, смешни драскачи. Моделната номерация е 737-800, образовайте се.

fallback