Снимка: архив Reuters
fallback

Болни деца, умиращи докато животоспасяващи лекарства липсват. Младежи, принудени да се хранят с листа и да оцеляват като животни. Семейства, горящи матраците си, просто за да се стоплят.

Училища се крият под земята, за да намерят убежище от бомби, мини, експлозии и снайперисти, които дебнат всеки, дръзнал да се опита да избяга.

Ранените си умират без обезболяващи, анестетици и лекарства. Децата умират от недохранване или бяс, защото ваксини няма.

Тези сцени не са от лагерите на смъртта през Втората световна война или пък от ГУЛАГ. Това е всекидневната реалност за милиони сирийци, пише "Guardian", като се позовава на доклад на неправителствената организация "Save the Children".

Oще по темата

В навечерието на петата годишнина от началото на конфликта поне половин милион деца живеят в обсадени райони из Сирия, в условия, които организацията описва като "затвор на открито".

Докладът е базиран на серия обширни интервюта и разговори с родители, деца, лекари и хуманитарни работници, които са били на място.

Страданието на хората в обсадените зони в Сирия е и показателен за провалът на международната общност да сложи веднъж завинаги край на кризата. По-малко от 1% от бедстващите в Сирия са получили помощи във вид на храна за последната година, а по-малко от 3% са имали достъп до здравни грижи.

"Страхът вече ни владее. Сега децата чакат своя ред да бъдат убити. Дори възрастните живеят просто за да дочакат края си", разказва Рихаб, която живее в източното селище Гута, близо до Дамаск.

Спирането на огъня, договорено миналия месец от основните сили в конфликта, трябваше да помогне за достигането на помощи в обсадените зони. Хуманитарни работници и активисти разказват обаче, че силите на правителството на Башар Асад пречат на помощите да стигнат до хората, в нарушение на мирното споразумение.

Деца се раждат, живеят и умират в постоянен страх от атаките. Родителите забелязват промяна в поведението на децата си - те са агресивни, депресирани или отчуждени. Почти всички са станали свидетели на деца, умрели заради липса на лекарства или здравна помощ. Почти всички са почнали да се хранят наполовина.

Освен глад и болести, във всички обсадени региони в Сирия сексуалното насилие е нарастнало, децата са експлоатирани, а училищата на места на практика липсват.

Ахмед, който живее в обсаденото предградие на Дамаск Дума, споделя: "Когато чуя звуците от ракета или самолет се плаша и бързам да се скрия под леглото си".

А Рахиб обобщава тъжната картина простичко: "В Сирия вече няма деца. Има само малки възрастни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

Анонимен

преди 8 години

Силите на диктатора Асад пречат на хуманитарните помощи да достигнат районите с населението от опозицията...И после защо сирийците бягали от Башар Ал Асадовата сирия

85

Анонимен

преди 8 години

Ха ха ха сирия приличала на лагера ГУЛАГ Ами нищо чудно, руснаците са братски народ със сирийците тези дни :-)

84

Анонимен

преди 8 години

Първо сирийците бягаха от бомбардировките на "президента" си, това го казват самите сирийци, напоследък бягат и от бомбардировките на бодигарда на диктатори русия

fallback