Снимка: архив Reuters

Един американски военнослужещ е загинал, а двама други са били ранени в южната афганистанска провинция Хелманд, където се водят ожесточени боеве между талибаните и афганистанската армия. Това заяви говорителят на американските сили в Афганистан генерал Уилсън Шофнър, цитиран от Ройтерс.

Говорител на силите на НАТО в Афганистан също заяви, че един американски войник е убит и двама са били ранени по време на мисия в южната част на страната.

Преди това неназовани американски официални източници заявиха за телевизия Ен Би Си, че неизвестен брой американски командоси са загинали или са били ранени при два отделни инцидента в Южен Афганистан.

В информацията бе посочено, че командосите са били подложени на обстрел с минохвъргачки и леко стрелково оръжие. Ен Би Си съобщи също, че при опит да окаже помощ на командосите е паднал медицински хеликоптер, като по данни на телевизията не е било ясно дали той е бил свален.

Американският военен говорител полковник Майкъл Уохорн от мисията в Афганистан "Решителна подкрепа" заяви пред Ройтерс, че американски хеликоптер се е приземил безаварийно в град Марджа, провинция Хелманд и е имал механични проблеми. Той обаче отбеляза, че засега не може да коментира дали има загинали или ранени военни.

Американски източници от сферата на отбраната заявиха пред Асошиейтед прес, че неизвестен брой американски командоси са били убити или ранени в Марджа в южната провинция Хелманд, където бунтовниците са завоювали позиции в последно време. Подробностите за битката и броя на загиналите и ранените е бегла, а ситуацията - променлива, отбелязва Асошиейтед прес. Пожелал анонимност американски източник посочи, че на място е бил изпратен американски хеликоптер, за да евакуира жертвите, но не е успял да излети веднага, защото близо до него паднал минометен снаряд. Не е ясно дали снарядът е нанесъл повреди на вертолета.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase