Снимка: архив Reuters
fallback

Турция обяви, че няма да изпраща повече войски в Северен Ирак, близо до превзетия от "Ислямска държава" град Мосул, след като Багдад заплаши, че ще се обърне към ООН, за да накара Турция да изтегли войските си, предаде Ройтерс.

Турция разположи стотици военни в база близо до Мосул в северен Ирак в четвъртък и заяви, че това е "рутинна ротация от тренировъчна програма", напомня Ройтерс.

Ирак вчера даде на Турция срок от 48 часа да изтегли войските си, влезли незаконно на негова територия.

"Ако тези сили не бъдат изтеглени до 48 часа, Ирак ще използва правото си да прибегне до всички възможности, с които разполага, включително да се обърне към Съвета за сигурност на ООН", се казва в декларация на премиера Хайдер ал Абади, пише БТА.

В писмо до Абади турският премиер Ахмет Давутоглу заяви снощи, че Турция няма да разполага повече военни, докато не бъдат уталожени безпокойствата на Ирак, посочва АФП.

В писмото обаче не се казва нищо за вече разположените в Ирак турски войски. Турция поддържа войски в базата Башика, в иракската провинция Ниневия. Там те обучават иракски доброволци сунити за настъпление срещу Мосул, който бе превзет от Ислямска държава през юни 2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

ПАЗАРДЖИК

преди 8 години

АМА ЧЕ ЛЪЖЕТЕ ТУРСКАТА ВОИСКА НЯМА ДА СЕ ИСТЕГЛЯТ ГРАДА Е ЗАВЗЕТ ОТ ТУРЦИЯ ТОВА СА ЛЪЖИ И ИЗМАМИ

27

Анонимен

преди 8 години

Ирак ще маправи точно както направи Сирия - що покани руснаците официално. С това и последната останала надежда на султана за нова османска империя ще се изпари. Пътник! :))

26

Анонимен

преди 8 години

До 50Само дето руснаците са поканени официално в Сирия, от законното правителство на страната. ***'от!

fallback