Снимка: архив, Reuters
fallback

Джихадистите от Ислямска държава установиха почти пълен контрол над древния сирийски град Палмира, след като пробиха отбранителните линии на правителствените войски, предаде Асошиейтед прес. Все още е неясно колко близо са нападателите до прочутите археологически руини на античния град.

Oще по темата

Сирийската държавна телевизия призна, че правителствените войски са се изтеглили от града, намиращ се на 240 км североизточно от Дамаск, и са заели отбранителни позиции в покрайнините, като продължават да удържат контрола над шосето за Хомс и за Дамаск, уточни ТАСС.

Сирийските ВВС нанасят удари по местата, където са съсредоточени атакуващите сили на ИД. Джихадистите са проникнали в Палмира от североизток. За да подсилят щурма си, те прехвърлили подкрепления от иракската провинция Анбар, чиято столица Рамади също бе превзета от тях тази седмица.

Според ТАСС преди падането на града от там е евакуирано цивилното население. Изнесени са били и някои от най-ценните древни статуи и барелефи от археологическата площадка.

Директорът на сирийския департамент по античните находки и музеите Маамун Абдел Керим се обърна от Дамаск към командването на сирийските въоръжени сили и към международната общност с призив за спасяване на "брилянта на сирийската пустиня". Той каза, че "край стените на древната Палмира се води битка между цивилизацията и варварството".

Опасения, че развалините на древната Палмира от трети век могат да станат поредната жертва на вандалите фанатици, изрази и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 8 години

В Украйна някакви си хасиди заклети евреи юдеи тъй наречени искат да унищожат ясите-народ изповядващ някаква смесена вера,поне така имам впечатления,между юдейска и християнска вера,но към коя по-клоняща незная,а пък в Ирак и Сирия някакви ненаречени пък обявени като ИД незнайно от някакви шлякави организации или мастмедии,иначе от никой,кой ли ги признава,искат да унищожат язите-народ сходен на ясите и други християнски народи,но се изписват като мюсюлмани в годините изтеглени в Европа от евреи

7

1 към 1 с ИД

преди 8 години

Русия вместо да изпрати войски да подкрепят международната коалиция срещу варварите от Ислямска държава, праща преоблечени войници и оръжие в ... християнска държава като Украйна, където за 1 година вече са избити над 5 000 цивилни граждани, от тях стотици майки и деца!

6

А.К.

преди 8 години

Браво!Аз съм Амеди Колибали.

fallback