Снимка: архив, Reuters
fallback

Групировката Ислямска държава е извършила в Ирак военни престъпления и престъпления срещу човечеството, се казва в доклад на ООН, в който се критикуват и иракските правителствени сили, съобщи Франс прес.

Докладът описва в детайли "поразителната палитра" от нарушения на правата на човека в Северен Ирак, подчерта специалният представител на генералния секретар на ООН за Ирак Николай Младенов, подготвил този документ, който се отнася за периода 6 юли - 10 септември.

Става дума за "директни нападения срещу мирни граждани и цивилна инфраструктура, екзекуции и целенасочени убийства на мирни граждани, отвличания, изнасилвания и други форми на сексуални и физически злоупотреби с жени и деца, насилствено вербуване на деца", се отбелязва в доклада, съставен с помощта на Мисията на ООН за подпомагане за Ирак (UNAMI) и Бюрото на Върховния комисар по правата на човека.

В текста са посочени и "нарушения на международното хуманитарно право от страна на иракските правителствени сили и съюзените с тях въоръжени групи". В доклада, базиран на близо 500 интервюта, се казва, че при въздушните удари на иракските сили срещу сунитските милиции има значителен брой цивилни жертви, отбеляза Ройтерс.

Според Мисията на ООН за подпомагане за Ирак най-малко 9347 цивилни са били убити и 17 386 са били ранени в Ирак през 2014 година. Повече от половината от жертвите са в резултат на започналата през юни офанзива на Ислямска държава.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 9 години

ДАВАИ МОРСКИ ЧЕ СНАС Е СВЪРШЕНО С ТОЗИ ЕС

7

Кирил

преди 9 години

До фашизма убиваДовършвам изречението ти. Анатема на националните предатели! Импичмънт на недоразумението, което се изживява като Президент на Република България, а всъщност и преродена ирландска пастирка и по собствените му думи - един от най-големите математици на България! Позор за ревльото Паси! Вечен позор за Вигенин, който, за да угоди на стопаните си, първи дотича до Киев!А после се чудите, защо партията му бе наказана така на изборите! Фашизмът убива, затова ще бъде заличен от Земята!

6

морски

преди 9 години

България: Европейския съюз извършва геноцид спрямо българския народ.Референдум за излизане на България от грабителския Европейски съюз!

fallback