Снимка: архив Reuters
fallback

Президентът на САЩ Барак Обама не е поставил краен срок за американските въздушни удари срещу джихадистите в Ирак. Това предаде АФП. Съобщението идва на фона на опасенията, че Вашингтон отново се въвлича в иракския конфликт.

Oще по темата
„Президентът не е посочил точна дата за край на въздушните удари”, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест. Той обаче уточни че САЩ не предвиждат продължителен военен конфликт.

Днес световните агенции предадоха, че президентът на САЩ Барак Обама е разрешил високоточни въздушни удари срещу джихадистите на "Ислямска държава" в Северен Ирак.

"Разреших високоточни удари, ако е необходимо, за да се помогне на иракските сили, които се бият, за да защитят цивилните, които са в капан в планините без храна и вода. Можем да действаме отговорно и предпазливо, за да се предотврати потенциален геноцид", каза Обама, като уточни, че е разрешил и пускането на хранителни продукти на местните жители, застрашени от напредването на сунитските джихадисти.

Ударите ще бъдат нанесени, ако джихадистите напреднат към Ербил, столицата на автономния Иракски Кюрдистан, където има американски дипломати и военни съветници.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 9 години

"До Към редакторите ?Много си прав ама като кажеш А следва да кажеш и Б и т.н.т. По същата логика Путин има право да осигури поне въздушно прикритие срещу Киевските терористи които избиват руснаци в Донецк"Да ти напомням ли, че когато украинците завзеха Славянск, завариха масови гробове с цивилни хора? Кой тогава избива? Май излиза, че не Киев избива руснаци, а руснаците избиват украинци.

35

Анонимен

преди 9 години

"Банкиии /Мун/, к`во става бе?! Дека е ООН-то? Значи САЩ могат да удрят джихадистите в Ирак, който е на мнооого хиляди километри от тях, а Русия не може да удари фашистите, които са под носа и..., `що бре?!"Ами проблема е, че Русия трябва да се справи с руските терористи в Украйна, понеже създават проблеми. Русия трябва също така както САЩ да отиде и да хвърли малко бомбички над ИДИЛ. Ама Русия в момента проявява престъпно бездействие. Гледа само как да краде чужди земи.

34

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен baba ti e fashist

fallback